Yabancılar borsaya akın etti

Finans
 Yabancı yatırımcılar, nisan ayında Borsa İstanbul’da 433 milyon dolar tutarında net alım yaparken, son üç aydaki yabancıların net alışı 1,3 milyar doları aştı. Borsa İstanbul tarafınd...
EMOJİLE

 Yabancı yatırımcılar, nisan ayında Borsa İstanbul’da 433 milyon dolar tutarında net alım yaparken, son üç aydaki yabancıların net alışı 1,3 milyar doları aştı.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancıların Türk hisse senetlerine ilgisinin devam ettiği görüldü. 2014 yılına, ocak ayındaki 500 milyon dolara yaklaşan net satışla başlayan yabancı yatırımcılar, son üç ayda gerçekleştirdikleri güçlü alışlarla 2014 yılında nisan ayı sonuna kadar 822 milyon dolarlık net alım gerçekleştirmiş oldu.  

– Bankacılık endeksi yabancı alımlarıyla yüzde 28 yükseldi

Nisan ayında net 433 milyon dolar tutarında alış yapan yabancı yatırımcılar, mart ayında 680, şubat ayında ise 205 milyon dolarlık net alış gerçekleştirmişti. Yabancılar 2014 yılının ilk ayında ise 497 milyon dolar tutarında net satış yapmıştı.

Yabancıların nisan ayındaki alışlarıyla birlikte son üç ayda Borsa İstanbul’da net 1 milyar 318 milyon dolarlık alış yaptıkları görülürken, aynı dönemde Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 19,42, yabancı alımların yoğunlaştığı bankacılık endeksinin yükselişi ise yüzde 27,8 oldu.

– Yabancılar nisanda bankaları aldı hava ulaşım şirketlerini sattı

Yabancı yatırımcılar nisan ayında mart ayında olduğu gibi yine daha çok banka hisselerini tercih ederken, en çok alım yaptıkları hisse senedi 87,6 milyon dolar ile İş Bankası (C) oldu.

İş Bankası (C) hisse senedini 72,6 milyon dolarlık net alımla Emlak Konut GYO izlerken, onu sırasıyla 65,9 milyon dolar ile Halkbank, 60 milyon dolar ile Akbank ve 37,9 milyon dolar ile Yapı Kredi izledi.

Yabancıların nisan ayında net satış yaptıkları hisse senetleri ise sırasıyla 36,8 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 36,2 milyon dolar ile Pegasus, 11,2 milyon dolar ile Erdemir, 9,3 milyon dolar ile Asya Katılım Bankası ve 8,1 milyon dolar ile Park Elektrik Madencilik oldu.

– Yılbaşından bu yana en fazla alım yapılan hisse Emlak Konut GYO oldu

Yılbaşından bu yana yapılan yabancı işlemlerine bakıldığında ise Emlak Konut GYO 206,4 milyon dolarlık net alışla ilk sırayı alırken, onu sırasıyla Halkbank, Yapı Kredi ve Akbank izledi.

Yılbaşından bu yana net satış yapılan hisse senedi ise 93,9 milyon dolar ile Türk Hava Yolları oldu. En fazla satış yapılan hisse senetleri sıralamasında Türk Hava Yolları’nı, Türk Telekomünikasyon, Vestel Beyaz Eşya, Park Elektrik Madencilik ve Asya Katılım Bankası takip etti.