‘Vizesiz Avrupa’ Türk ekonomisini vurabilir

Finans
AB’nin Türkiye ile yapacağı “vize serbestisi” anlaşmasının birçok şartından biri de “AB’nin vize uyguladığı ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması”. AB, heme...
EMOJİLE

AB’nin Türkiye ile yapacağı “vize serbestisi” anlaşmasının birçok şartından biri de “AB’nin vize uyguladığı ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması”. AB, hemen bütün Asya, Ortadoğu, Afrika ülkelerine vize uyguluyor. Bu da Türk konsolosluklarına yapılan başvurularla ve standart istenen evraklarla alınacak vize sisteminden oluşuyor.

Haberturk’ten Cüneyt Başaran’ın haberine göre ticaret, turizm ve gayrimenkul sektörleri için özellikle Ortadoğu, Türk cumhuriyetleri, Çin gibi ülkelerin vatandaşlarının vizeye tabi olması ciddi sorunlara sebep olacak. Ülkenin ticaretinde aksamaların yaşanacağı belirtiliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Mart’ta yapılan zirvede AB’ye ilettiği ikinci teklifte şunlar vardı:

– Mevcut 3 milyar Euro’nun üzerine 2018’e kadar ikinci bir 3 milyar Euro yardım paketi.

– Haziran ayında başlayacak serbest dolaşım hakkı.

– Yunan adalarına geçmeyi başaran her Suriyelinin Türkiye’ye iadesi ve buna mukabil Türkiye’deki mülteci kamplarından bir Suriyelinin AB tarafından kabul edilmesi.

Bu teklifler sonrası AB karıştı. Macarlar başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkeleri memnun değil. Almanya daha sıcak, Fransızlar ise her zamanki gibi öneriye soğuk.

Teklifler 17 Mart’ta yapılacak zirvede karara bağlanacak…