Ucuz Bilet Uçağı Sevdirdi

Finans
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen yıl iç ve dış hatlarda 79 milyon kişinin hava yolunu kullandığını, bu yıl bu rakamın asgari yüzde 7 artarak 84 milyona ulaşmasını öngördüklerini bildirdi. ...
EMOJİLE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen yıl iç ve dış hatlarda 79 milyon kişinin hava yolunu kullandığını, bu yıl bu rakamın asgari yüzde 7 artarak 84 milyona ulaşmasını öngördüklerini bildirdi. 
 
Yıldırım, Osmaniye’de gezi ve incelemeleri sırasında, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ulaşım alanında büyük atılımlar gerçekleştirdiğini söyledi.

2000-2001 yıllarında Türkiye’de sadece 8.5 milyon kişinin hava ulaşımından faydalandığını anlatan Yıldırım, bu sayının geçen yıl 79 milyon yolcuya ulaştığını kaydetti.

Başlattıkları dolmuş uçak uygulamasıyla Türkiye’nin her noktasına uçuşlar gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

”Çapraz uçuş dediğimiz sistemle artık her noktaya uçuş var. Şu anda iç hatlarda ortalama yüzde 12 artış var, dış hatlarda ise geçen yılki rakamları koruyoruz, burada yüzde 2-3 azalma görünüyor ancak senenin ilk aylarında bu durum normal, bundan sonra süratle yükselir. Bu yıl iç ve dış hatlarda asgari yüzde 7 büyüme bekliyoruz. Bunun anlamı da şu, geçen yıl iç ve dış hatlarda toplam 79 milyon yolcu taşındı, yüzde 7 ile bu sayıya asgari 5 milyon kişi daha katılmasını bekliyoruz. Yani bu yıl 84 milyon kişiye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Artık insanımız uçuyor, Türk halkı uçmayı sevdi. Ayağı yerden kesilen bir kişi bir daha uçağı bırakamaz.”

BÖLÜNMÜŞ YOL ÇALIŞMALARI

Uygulamaya koydukları bölünmüş yol çalışmalarının da hızla devam ettiğini bildiren Yıldırım, ”Bölünmüş yol çalışmalarında hedefimiz 2011’e kadar 22 bin 500 kilometre. Şu anda bu hedefin 15 bin 500 kilometresini bitirdik. Bu yıl da 2 bin kilometre yolu bitirerek hizmete açacağız. Dolayısıyla 2010-2011 hedefimizi tutturacağız” diye konuştu.

Yıldırım, bölünmüş yolların hizmete açılmasıyla trafik kazalarında yüzde 89, kazalar sonucu meydana gelen ölümlerde ise yüzde 80 azalma olduğunu kaydetti.

HIZLI TREN

Uzun yıllar ihmal edilen demiryolları taşımacılığında hızlı treni devreye sokarak büyük atılım yaptıklarını belirten Yıldırım, yeni hatlardaki çalışmaların ise sürdürüldüğünü bildirdi.

Hızlı trende Ankara-Eskişehir hattının açılışının yapıldığını anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

”Eskişehir-İstanbul arasındaki çalışmalar devam ediyor. Aynı zamanda Ankara-Konya hızlı tren projesinde ise ray döşenmeye başlandı. 2010’un sonunda bu hattı tamamlamış olacağız. Ankara-Sivas hattının Yerköy-Yozgat-Sivas bölümleri yapılıyor. Diğer kısmının da ihalesi gerçekleştirilecek.”

ADSL

Türk halkının internet kullanım oranının hızla arttığına dikkati çeken Yıldırım, Türkiye’nin internet kullanımı açısından Avrupa’da 6’ncı sırada yer aldığını ifade etti.

ADSL‘de vergiyi yüzde 25’ten yüzde 5’e düşürdüklerini anımsatan Yıldırım, ”Vatandaşlarımıza Avrupa’nın en ucuz internetini sunuyoruz. GSM şirketleri aylık ADSL aboneliğini 4 TL’ye, Türk Telekom da 14-15 TL’den sunuyor” dedi.