TÜSİAD’ın 39. Olağan Genel Kurulu İstanbul’da yapılıyor. Kurulda konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç hükümeti hem uyardı, hem de önerilerini dile getirdi.
Genel Kurul’da konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ şunları kaydetti: “Sonu 9’la biten yıllarda Türkiye ve dünyada önemli gelişmeler yaşandı. Dünya 2009’a derin bir ekonomik krizle girdi. Krizin hangi safhasında olduğumuzu bilmiyoruz. Krize yönelik önlem paketlerinin ne derece etkili olabilecekleri belli değil. Belirsizlik krizin Türkiye üzerindeki etkisinin de öngörülebilmesini zorlaştırıyor. Etkinin boyutlarının teğet geçme ile yerle bir etme arasında değişmesi girişimciler nezdince belirsizliğe neden oluyor.
EKONOMİ DURMA NOKTASINDA
Gelecekten duyulan endişe ve belirsizlik ekonomiyi durma noktasına getirdi. Odaklanmamız gereken iki temel ve acil sorun var. Reel sektörün krediye ulaşım kanallarının açık tutulması ve yurtiçi talebin uyarılması. Beklentiler iyi yönetilemediğinde iç tüketim daha da daralacak ve işsizlik artmaya devam edecek. Bunun için öncelikle ekonominin gerçekçi bir analizi yapılmalı.
VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ
Son gelişmeler kısa süre içinde IMF anlaşmasının tamamlanabileceğine işaret ediyor. Bu memnuniyet verici. IMF de alışılmış uygulamaların ötesine geçecektir. Kamu maliyesi araçlarının etkili kullanımında bu tavır önemli olur. Likidite artırılmalı ve talep canlandırılmalı. Vergilerin azaltılması gerekiyor. Vergi yükümlülüklerin makul bir faiz ile ötelenmesi yararlı olacaktır. Sektörel ve bölgesel teşvik sistemine geçilmeli. Teşvik sistemi, rekabet gücü için bir an önce devreye girmeli.”
KOÇ: BİR TÜRLÜ KRİZE ODAKLANMIYORUZ
TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç da konuşmasında şunları söyledi: “Türk toplumu krizi kendi meseleleriyle meşgulken karşıladı. 2008 başında bir taraftan kriz belirtileri ortaya çıkmaya başladığında biz türban konusuyla meşguldük. Kriz patladığında ise iktidar partisinin kapatılması-kapatılmaması ve Ergenekon gündemi meşgul ediyordu. Bir türlü krize odaklanamıyoruz, şimdi de yerel seçimler var. Ülkeyi en gergin biçimde bir seçim havasına sokmuş durumdayız.
SEÇİMLERİN GEÇMESİNİ BEKLEMEYİN
Hükümet IMF anlaşmasını geciktirmeyi tercih etti, reel sektörün içine düştüğü sıkıntıları göremedi. İşsizlik en yüksek seviyede, tüketici güveni en düşük seviyede. Cari açığın finansmanı eskisinden zor olacak. 2001’de iç piyasada yaşanan daralmayı kısmen ihracatla telafi etmiştik. Bugün ise ihracatta şok bir düşüşle yüzyüze kalınacak. Günü kurtarma peşinde koşmamak gerekiyor, çünkü gelecek çok hızlı ‘bugün’ oluyor. Ekonominin ihtiyaç duyduğu yüzde 7’lik büyüme rakamlarını tekrar yakalamayacağı aşikar. Ekonomiyi yeniden yapılandıracak reformlara odaklanmak önem arzediyor. Kapsamlı bir plan içerisinde seçimlerin geçmesini beklemek telafisi olmayan kayıplara neden olabilir.”
YALÇINDAĞ YENİDEN BAŞKAN
Genel Kurul’da Arzuhan Doğan Yalçında yeniden TÜSİAD Başkanı seçildi. TÜSİAD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: “Arzuhan Doğan Yalçındağ (Yönetim Kurulu Başkanı), Ümit Boyner (Başkan Yardımcısı, Yurtdışı İletişim Komisyonu Başkanı), Ferit F. Şahenk (Başkan Yardımcısı, Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı), Haluk Dinçer (Sayman Üye, Dışişleri Komisyonu Başkanı), Hamdi Akın (Üye, Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı), Tayfun Bayazıt (Üye, Şirket İşleri Komisyonu Başkanı), Erdal Karamercan (Üye, Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı), Ali Kibar (Üye, Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı), Mehmet Ali Molay (Üye, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı), Volkan Vural (Üye, AB Uyum Komisyonu Başkanı), Zafer A. Yavan (Üye, Genel Sekreter Meslek Örgütleriyle İlişkilerden Sorumlu).”
DÖRT YENİ İSİM KATILDI
TÜSİAD’ın eski yönetiminde yer alan Pekin Baran, Bülent Akgerman ve Ethem Sancak’ın yeni yönetimde yer almadığı görüldü. Yeni yönetime Hamdi Akın, Tayfun Bayazıt, Mehmet Ali Molay ve Volkan Vural katıldı.
YİK Başkanlığı’na ise Mustafa Koç seçilirken, başkan yardımcıları Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Aldo Kaslowski ve Pekin Baran oldu. Yavuz Canevi ve Zekeriya Yıldırım da YİK sekreterliğine seçildi.