Türklerin Kıskandıran Sektörü

Finans
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk bankacılık sisteminin, şu anda dünyadaki en sağlam bankacılık sistemi olduğunu söyledi. Özyeğin,  ’Yabancılar Türkiye’yi bu kon...
EMOJİLE

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk bankacılık sisteminin, şu anda dünyadaki en sağlam bankacılık sistemi olduğunu söyledi. Özyeğin,  ’Yabancılar Türkiye’yi bu konuda kıskanıyorlar. Bunun bu ölçüde bu kadar başarılı olarak yapılmasına inanamıyorlar’’ dedi. Hüsnü Özyeğin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Özyeğin Üniversitesi arasında "Eğitim, Araştırma ve Geliştirme İşbirliğine İlişkin Mutabakat Anlaşması’’ nın imzalandığı törende, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BİRLEŞME OLMAZ

Türk bankacılık sektörünün Avrupa’nın pek çok ülkesinden daha dağınık bir yapıya sahip olduğunu, Hollanda, İtalya, Fransa ve İngiltere’de ilk 3-4 bankanın toplam sistemin yüzde 70’lerini oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de 25- 30 yıl önce dört bankanın pazar payının yüzde 74’leri bulduğunu ama bugün böyle olmadığını anlatan Özyeğin, Türk bankacılık sektöründe belli pazarlarda payların yüzde 13-14 civarında olduğunu söyledi. Avrupa’da bankalar arasında birleşmeler olabileceğini anlatan Özyeğin, bunun bankaların Türkiye’deki kollarını etkileyebileceğini, ancak Türk sermayeli bankalar arasında böyle birşey beklemediğini açıkladı. Özyeğin, "Dünyanın hiçbir ülkesinde bankaların sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 20 değil. Hiçbir ülkede vergiden sonra yüzde 20 kazanmıyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kurulmasının ne kadar iyi bir şey olduğunu daha iyi anlıyoruz” dedi. ABD’de çok önemli kanunların çıkmak üzere olduğunu belirten Özyeğin “Dolayısıyla bir hafta sonra finans sektöründe her şey farklı olacak” dedi. SPK Başkanı Vedat Akgiray da, dünya finans piyasalarında belirlenen yeni kurallara ilişkin bir soru üzerine, ‘’Bundan bağımsız kalamayız. Kalmak da akıllıca olmaz’’ dedi.

Millenium’a yakında izin çıkar Hüsnü Özyeğin, Fiba Grubu’nun, merkezi Hollanda’da bulunan Bankası Credit Europe Bank N.V’nin, Millenium Bank A.Ş’nin çoğunluk hisselerinin alımına ilişkin iznin Hollanda’dan çıkmasına çok kısa bir süre kaldığını söyledi. Özyeğin ondan sonra Türkiye’den izin bekleyeceklerini açıkladı.