Türkiye Avrupa’dan Çok Ucuz

Finans
Türkiye, geçen yıl 37 Avrupa ülkesi arasında tüketim malları ve hizmetler açısından en ucuz 25’inci oldu. Avrupa’da hayatın en pahalı olduğu ülke ise Danimarka. Türkiye İstatistik Kurumu (...
EMOJİLE

Türkiye, geçen yıl 37 Avrupa ülkesi arasında tüketim malları ve hizmetler açısından en ucuz 25’inci oldu. Avrupa’da hayatın en pahalı olduğu ülke ise Danimarka. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 yılı Tüketim Mal ve Hizmetleri Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarını açıkladı. 
 
Yayımlanan bültende, Eurostat ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programı’na katılan 37 ülke için ‘tüketim mal ve hizmetleri’ ile seçilmiş alt gruplarına ilişkin karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri verildi.

Araştırmaya göre Türkiye’de ev aletleri ve tüketici elektroniği ürünleri Avrupa’ya göre oldukça yüksek. Kişisel ulaşım araçları ve haberleşme hizmetleri de yüksek fiyatlı. Satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan hesaplamalarda Türkiye, ulaştırma hizmetleri, giyim, ayakkabı, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ile mobilya ve yer döşemelerinin fiyatında Avrupa ortalamasından daha düşük çıktı.

Araştırmaya göre tüm tüketim malları ile hizmetler açısından Avrupa’nın en pahalı ülkesi Danimarka.

Bu ülkeyi Norveç, İsviçre, İrlanda, Finlandiya, Lüksemburg ve İsveç izledi. Türkiye ucuzlukta Hırvatistan ve Letonya’nın ardından 37 ülke arasında 25. oldu. Türkiye’yi Çek Cumhuriyeti ve Slovakya takip etti.

Avrupa’nın en ucuz ülkeleri ise sırasıyla Makedonya, Bulgaristan ve Arnavutluk. Söz konusu karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesini (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsıyor.