Temel bilimlere kadro hastane borçlarına af

Finans
Hükümet üniversiteye hazırlanan öğrencilerle, maddi sıkıntısı olduğu için kamu hastanelerine borçlanan vatandaşlara müjde verdi. Borçlu vatandaşlara müjde olan karar, Sağlık Bakanlığının düzenlemesi i...
EMOJİLE

Hükümet üniversiteye hazırlanan öğrencilerle, maddi sıkıntısı olduğu için kamu hastanelerine borçlanan vatandaşlara müjde verdi.

Borçlu vatandaşlara müjde olan karar, Sağlık Bakanlığının düzenlemesi ile gerçekleşiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Torba yasanın ardından gelen düzenlemeyle, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde tedavi olan, ancak sosyal güvenlik kapsamı dışında oldukları için borçlananlara kısmi af geldi. Buna göre, 1000 liraya kadar olan borçların tamamı affedilecek. Borcu 1000-2000 lira arasındaki borçların ise bir bölümü silinecek. 2 bin liranın üzerindeki borçlular da affedilecek. Bu kişiler de borçlarının yarısını ödedikleri takdirde diğer yarısını ödemeyecek.

Buna göre 1500 lira borcu olanın, 1000 lirası affedildiği için sadece 500 lira ödeyecek. 1900 lira borcun da 900 lirası ödendiğinde 1000 lirası silinecek. 2500 liralık borcun 1250 lirası, 3 bin liralık borcun ise 1500 lirası tahsil edilip kalanı affedilecek. Torba kanunla, hastane borçlarının ödenmesi için bir yıl süre tanındı. Ödemelerini 15 Nisan 2016’ya kadar yapanlar aftan yararlanabilecek.

Gençler bilime yönelebilmeli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da gençlere müjde içeren çalışma hakkında bilgi verdi. Işık, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile çalışma yapıp, üniversite sınavında ilk 1000’e, ilk 2000’e giren öğrencilerin fizik, kimya, biyoloji, matematik bölümlerini seçenlere kamuda iş garantisi sağlanabileceğini söyledi. Işık, “Türkiye maalesef temel bilimlerde iş imkânları oluşturmada çok başarılı olamadı. Böyle olunca da çok iyi öğrenciler matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümleri yerine uygulamalı bilimlere kaydı. Fizik okuduğunda çok başarılı olması muhtemel öğrenci, iş imkânı için başka alanları seçti” dedi.

Türkiye gazetesinin haberine göre asıl yapılması gerekenin girişimciliği özendirmek olduğunu söyleyen Işık, “Amerika’da bir firma yetkilisi bana, ‘Standford Üniversitesi’nin en başarılı ilk 100 öğrencisinden hiçbiri, Amerika’nın büyük şirketlerine dahi gelmiyor. İyi imkânlarla iş teklif ediyoruz ama gelmiyorlar. Çünkü kendi işlerini kurmak istiyorlar’ dedi. Biz de başarılı öğrencilerimizin girişimci olması için motivasyonlarını artırmalıyız.

Yapabilirsek bir genç, ‘İşsiz kalırım’ korkusuyla, çok iyi bir fizikçi olabilecekken istemediği alana kaymaz. Mutlaka gidecek ama en azından Türkiye’nin en iyi öğrencilerinin bir kısmı fiziğe, matematiğe yönelmeli” diye konuştu. YÖK’ün belli bir sayının altında tercih alan üniversitedeki temel bilimler kontenjanlarını kapatma kararı hakkında fikri sorulan Işık, “Kıymet nedrettendir” sözünü hatırlatarak arz fazlasının kıymeti azalttığına dikkat çekti.