Şimşek bakanlıklara niye sitem etti?

Finans
Dün Kanal 7 televizyonunda Başkent Kulisi programında Mehmet Acet’in sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları Türkiye gündemine oturdu. ŞİMŞEK’TEN BAKANLARA ...
EMOJİLE

Dün Kanal 7 televizyonunda Başkent Kulisi programında Mehmet Acet’in sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları Türkiye gündemine oturdu.

ŞİMŞEK’TEN BAKANLARA VERYANSIN

Türkiye’de 48 yaşında kadınların, 49 yaşında da erkeklerin emekli olabildiğine işaret eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2002’de 6.5 milyon kişi olan emekli sayısının bugün 10.1 milyon kişiye, 2002 yılında 16-17 milyar lira olan emekli ödemesinin de bugün 110 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Şimşek, BOTAŞ’ın maliyetin altında doğalgaz sattığına ve bunun da BOTAŞ’ın KDV ödemelerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, özelleştirme performansının da hedeflerin altında kaldığını vurguladı.

Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve "bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını" söylediğini anlatan Şimşek, fakat birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini de kaydetti. Şimşek, "Hala bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız" dedi.

Emlak satış ve kiralamaya yakın takip

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’deki emlak satış ve kiralamalarını yakın takip altına aldıklarını açıkladı.

Bütün gazete ve internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını ve onları bir veri tabanına dönüştürdüklerini belirten Maliye Bakanı, “Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Maliye Bakanlığı’nda veri tabanına dönüştürüyoruz” diye konuştu.

Yüzde 20 farka müsamaha

Elde ettikleri verileri vatandaşın beyanı ile karşılaştıracaklarını söyleyen Şimşek, “Elimizdeki veri ile beyan arasındaki yüzde 20 farka müsamaha göstereceğiz, Ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır. Mesela biz 300 bin lüks araba satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demektir” dedi.

Kaçak nasıl bulunacak?

Gazete ve internetten ilan, emlakta satış ve kiralamada yoğun olarak kullanılan bir yöntem. Maliye gazete ve internet sitelelerini tarayarak Türkiye’nin emlak satış ve kira atlasını çıkaracak. Böylece il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle hatta sokak sokak bir emsal fiyat datası oluşacak. Bir vatandaş evini sattığında elde ettiği geliri Maliye’ye beyan etmek zorunda. Örneğin herhangi bir ilçede vatandaş evini 100 bin liraya sattığını beyan etmiş olsun. Maliye bu beyanı kendi veri tabanındaki emsal fiyat ile karşılaştıracak. Eğer gazete ve internet ilanlarında benzer bir ev ortalama 80 bin ile 120 bin lira arasında satılmışsa herhangi bir problem yok. Çünkü Maliye’nin yüzde 20’ye kadar töleransı var. Ancak sözkonusu emsal fiyat 150 bin liraysa Maliye kendisine 100 bin lira olarak bildirilen bu satışı incelemeye alacak. Muhtemelen evin yeni sahibinin beyanı alınacak ya da satışa konu olan tarafların hesapları incelenecek. Suistimal durumunda işleme ceza uygulanacak. Kira beyanlarında da aynı yöntem izlenecek.

300 BİN OTOYA MALİYE’DEN TAKİP

Maliye Bakanlığı, lüks tüketim tutkunlarının peşine düştü. Otomotiv sektörünü mercek altına alan bakanlık, onbinlerce euroluk fiyat etiketine sahip lüks otomobillerin ve sahiplerinin peşine düştü. Çok sayıda şirketin düşük Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahakkuk etmesi için aracın değerini düşük göstererek vergi kaçırdığını gören Maliye, 300 bin lüks otomobili incelemeye aldı.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

Maliye, bu çalışmayla bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor. Bakanlık hem lüks oto satışlarında herhangi bir vergi kayıp-kaçağı olup olmadığını gözler önüne sermeyi hem de sahiplerinin vergi ödeyip ödemediğini ortaya çıkarmayı istiyor.

Yapılan çalışmalarda Türkiye’ye ithal edilen araçların ÖTV beyannameleri, vergi müfettişleri tarafından ön incelemeye tabi tutuluyor. Bu kapsamda mükelleflerin vermiş olduğu ÖTV beyannamelerindeki bilgiler ile bu araçların piyasadaki baz değerlerinin çapraz kontrolü yapılıyor. Vergi gelirlerini artırarak, bütçe açığını kapatmayı planlayan Maliye, vergi kaçıranlara ağır para cezaları kesecek.

300 BİN LÜKS ARAÇ İNCELEMEDE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "300 bin lüks aracın satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demek" dedi.

Şimşek, gayrimenkulleri de radarlarına aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamaha göstereceğiz ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır."

VURGUN NASIL YAPILIYOR?

ÖTV vurgununda belli markalara ait lüks araçların ithalatında kardeş şirketler birbirlerine eksik fatura ve sahte belge düzenliyor. Aracın fiyatı düşük gösterildiği için daha az ÖTV ve KDV ödeniyor. Maliye’nin üzerinde durduğu ikinci bir vergi vurgunu yöntemi yine ÖTV ve KDV tahsilatının düşürülmesine yönelik. Burada satılan bir araç için iki farklı fatura düzenleniyor. Örneğin 50 bin liralık bir araç için 40 bin liralık fatura hazırlanıyor. Yüzde 37’lik en düşük ÖTV matrahı 40 bin lira üzerinden hesaplanırken geriye kalan 10 bin liralık kısım ise aksesuar olarak gösteriliyor. Maliye’nin üzerinde durduğu üçüncü vergi kaçırma yöntemi sahte belge ile Türkiye’ye giriş yapan sıfır görünümlü ikinci el araç satışı. Vergi kaçakçılığında yaşanan artışın perde arkasında büyük motorlu araçların ÖTV’sinin yüksek olması yatıyor. Motor silindir hacmi 2000 cc’nin üzerindeki araçlarda vergi yüzde 130’a çıkarılmıştı.

Haber 7