Şeyhin torunları İş Bankası’nı istedi

Finans
Son dönemde İş Bankasıgündemden düşmüyor.Geçtiğimiz hafta İş Bankası’nın Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na dağıttığı temettünün hangi bankaya yatırıldığı konusu ile gündeme gelmişti....
EMOJİLE

Son dönemde İş Bankasıgündemden düşmüyor.Geçtiğimiz hafta İş Bankası’nın Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na dağıttığı temettünün hangi bankaya yatırıldığı konusu ile gündeme gelmişti.

Hafta sonu İş Bankası bu seferde Nakşibendi torunlarının açtığı dava ile manşetlere taşındı.

Nakşibendi şeyhlerinden Küçük Hüseyin Efendi’nin müridi Hacı Hıdırzade Hasan Hüseyin Efendi’nin 46 torunu, ”Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın iştirakçisi yapılan dedelerine ait hisse senetlerinin sayısı ve değerinin tespit edilerek, geçmişe dönük kar payı ile kendilerine verilmesi” istemiyle bu bankanın devredildiği Türkiye İş Bankası’na dava açtı.

Açılan dava dilekçesinde davacıların, 1912-1914 yılları arasında Afyon’da Bolvadin Belediye Başkanlığı da yapan, ticaretle uğraşan ve ilçenin ileri gelenlerinden biri olan Hacı Hıdırzade Hasan Hüseyin Efendi’nin mirasçıları. 1917’de kurulan Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’ndan hisse senedi satın aldıklarının bilindiği belirtilen dilekçede, Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın, 1927’de dönemin 1116 sayılı kanununa dayanılarak, Türkiye İş Bankası A.Ş’ye devredilmesi nedeniyle davanın da bu bankaya yöneltildiği bildirildi.
O döneme dönüldüğünde İttihat ve Terakki Partisi’nin kurduğu, 1927 yılında İş Bankası’na devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın 29 Haziran 1927’de İtibar-ı Milli Bankası’nı bütün mülk, alacak ve imtiyazlarıyla İş Bankası’na devrettiği biliniyor. Böylece Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası İş Bankası bünyesine alındı.

O dönemde banka kurulurken sermaye koyan tüccar, işadamı, bürokratların torunları bugün İş Bankası’na karşı dava sürecine girilmiş oldu.

Haber gündem geldikten sonra İş Bankası’na karşı davaları açan avukat Mahmut Doğan’ın basına yaptığı açıklamalarda 15 bin hissenin bulunduğu belirtildi. Doğan’ın konuya dair yaptığı değerlendirmelerine göre; 25 Şubat’ta yürürlüğe giren 6111 sayılı torba kanun sonrasında 31 Arlık 2012 tarihine kadar hissesi olduğunu beyan etmeyenlerin hisseleri İş Bankası’nın malı olacak.
8 Şubat 1332 tarihli kanuna göre İtibari Milli Bankası’nın imtiyaz ve muafiyetlerinin Türkiye İş Bankası’na devri için karar alınırken, 50 bin hissenin Türkiye İş Bankası geçmesi yönünde görüş çıktığı görülüyor.

21 Haziran 1927 tarihinde kaleme alınan Türkiye İş Bankası hisse senedi mübadelesi kanunun 1 Temmuz 1927 itibariyle yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

The Lira