Sendika Ağaları Memurlara Bağlandı

Finans
Sendika Kanunu taslağında ‘sendika ağalarına’ maaş sınırı getirildi. Üst kuruluş ve şube yöneticileri en yüksek devlet memuru maaşının iki katından fazla ücret alamayacak. Çalışma ve Sosya...
EMOJİLE

Sendika Kanunu taslağında ‘sendika ağalarına’ maaş sınırı getirildi. Üst kuruluş ve şube yöneticileri en yüksek devlet memuru maaşının iki katından fazla ücret alamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sendikalar Kanunu‘nda değişikliğe gidiyor. Bakanlığın hazırladığı taslak Üçlü Danışma Kurulu toplantısı öncesinde Sendikalar Kanunu‘na ilişkin taslağı Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK‘e ulaştırdı. Taslakta sendikanın üst kuruluş ve şube yöneticilerinin bir ay içinde ödenecek olan ücretinin, yolluk ve diğer ödemelerin toplamının en yüksek devlet memuru maaşının iki katını (bugün için yaklaşık 9 bin lira) geçemeyeceği belirtiliyor.

İŞ SÖZLEŞMESİ ASKIDA

İşçi kuruluşu ve şubesi yönetim kurulunda görev aldığı için işyerinden ayrılan yöneticinin iş sözleşmesi askıda kalacak. Yönetici dilerse işten ayrıldığı tarihte iş sözleşmesini bildirim süresine uymaksızın veya sözleşme süresi bitimini beklemeksizin feshedecek ve kıdem tazminatına hak kazanacak. Taslak, ‘işkolu’, ‘işyeri’, ‘meslek’ sendikaları kurulmasını, ‘federasyon’ ve ‘konfederasyon’ tipi örgütlenmeleri yasak olmaktan çıkarıyor. Taslağa göre, ‘bir iş kolunda faaliyette bulunmak üzere’ iş kolu sendikaları, ‘bir işyerinde faaliyette bulunmak üzere’ işyeri sendikaları, ‘bir meslekte faaliyette bulunmak üzere’ meslek sendikaları kurulabilecek.

YENİ YAPILANMA

Taslağın değiştirdiği bir diğer yenilik de aynı işkolunda veya aynı meslekte kurulu en az iki sendikanın bir araya gelmesiyle federasyon, değişik iş kollarında veya meslekte kurulu olması koşuluyla en az dört sendikanın veya iki federasyonun bir araya gelmesiyle konfederasyon oluşturabilmesi.