Şehir içi telefon görüşmelerinde serbestleşme başladı. Uzak mesafe telefon hizmeti veren şirketler, Türk Telekom ile altyapı konusunda sözleşme imzaladı. Abone kayıtlarından sonra yeni sistem devreye girecek. Yeni sistem için 30 işletme hizmet verecek.
Uluslararası ve şehirlerarası telefon görüşmelerinin ardından şehir içi ‘alo’da da rekabet açıldı. Türk Telekom ile Uzak Mesafe Telefon Hizmeti (UMTH) veren şirketlerin, altyapı kullanımı konusunda sözleşme imzalaması ve abone kaydetmesinin ardından, süreç fiili olarak da başlayacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şehiriçi telefon hizmetinin rekabete açılması nedeniyle İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Yıldırım, daha önce uluslararası ve şehirlerarası görüşmelerin rekabete açıldığına vurgu yaptı. Bu alanda, önemli birikim ve deneyim kazanıldığını belirten Yıldırım, buna şehiriçi ‘alo’nun da dâhil olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Şimdi kapıyı araladık, şartların iyileştirilmesi, karşılıklı şirketlerin ilişkileriyle ilgili bir şeydir. O konuda da düzenleyici kurumun kıstasları vardır." dedi. Uygulamanın şu anda yasal olarak başladığını belirten Yıldırım, "Kuruluşlar size gelip abone yapmak isteyecekler. 30 tane işletme var, hangisini isterseniz ondan alacaksınız." diye konuştu.
Bakan Yıldırım, ev ve işyerlerinde kullanılan telefonlardan alınan ‘sabit ücret’e yönelik eleştirilere de değindi. Sabit ücretin kalkmayacağı mesajını veren Yıldırım, "Sabit ücret, hatların yenilenmesi ve iletişimin kesintisiz sağlanması için önemli bir kaynak. Kalkması söz konusu değil. Bu dünyada böyle." dedi. Toplantıda Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, serbestleşmenin önünde engeller olduğunu iddia etti. Arıak, uzak mesafe telefon hizmetlerinin Türk Telekom’un ‘hesaplıhatt’ abonelerine açılmadığını, bu nedenle abonelerin yüzde 50’sine ulaşamadıklarını ileri sürdü. Bakan Yıldırım, Arıak’ın eleştirilerine, "Bu bir süreç işi; bir günde olacak şey değil. Akla, izana, bilime ve mantığa uygun olmayan talepler ile bir yerlere varılamaz." sözleriyle cevap verdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de telekomünikasyon sektöründe son 5-6 yıldır büyük gelişmeler olduğunu ve bu sektörün ekonomiyi sürükleyen lokomotif sektörlerden biri haline geldiğini vurguladı. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom’un alternatif operatörlerle daha etkin rekabet edebileceğini belirterek, sabit telefonla mobil telefonda rekabetin tırmanacağı sinyalini verdi.
Sistem nasıl işleyecek?
Şehiriçi telefon görüşmeleri 2 milyar TL’lik bir pazar oluşturuyor. Bu pazarda yer almak isteyen alternatif işletmeciler, öncelikle Türk Telekom ile altyapısını kullanmak üzere bir sözleşme imzalayacak. Bu sözleşme ile yeni işletmeciler, Telekom’un altyapısını ‘kiralama’ diğer bir deyişle kullanma hakkına sahip olacak. Alternatif operatörler daha sonra abone kaydetmeye başlayacak.