Sait Koca: “Organik diye bir tavuk yok”

Finans
Bütün piliçin kilosu 8 lirayken kanat ise mangal sezonunda 18 TL oldu. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği BESD-BİR Başkanı Sait Koca “Mangal zamanı kanat talebe göre zamlanır” ded...
EMOJİLE

Bütün piliçin kilosu 8 lirayken kanat ise mangal sezonunda 18 TL oldu. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği BESD-BİR Başkanı Sait Koca “Mangal zamanı kanat talebe göre zamlanır” dedi. Organik tavuğun ise 28 liraya satıldığını söyleyen Koca “O da diğer tavukla aynı yemi yiyor, aslında organik tavuk yok” dedi.

FİYATI DENGELİYORUZ

Star’ın haberine göre bütün pilicin üreticiden 4.80 TL’ye toptancıya verdildiğini ve market ile kasapta üzerine KDV, dağıtım ve bayilik ile market kârı eklenince 7.90 TL’den başlayan fiyatlarla satıldığını söyleyen BESD-BİR Başkanı Sait Koca, tavuğun parçalandığı zaman fiyatlarının değiştiğini ifade etti. “Kanat tavuğun yüzde 10’u, göğüs ve but ise yüzde 90’ı. Göğüs ile butu daha ucuz veriyoruz, böylece dengeleme yapmaya çalışıyoruz” diyen Başkan Koca “Kanat fiyatı kışın yüzde 50 düşüyor. Mangal zamanı da yüzde 50 artıyor. Aynı şey göğüs eti için de geçerli. O zaman zam yapılmış gibi artıyor. Bu tavuğun parçalarına yönelik talepten kaynaklanan bir fiyat durumu. Normalde ise zam olmuyor, parçalar arası fiyat değişimi oluyor” dedi. Organik tavuğun kilogramının 27.90 TL olmasının gelen az talepten kaynaklandığını, üretimin değil ama dağıtım maliyetinin yüksek olduğunu anlatan Koca “Markete 500 tavuk indirdiysem, sahibi 1 organik tavuk alıp, müşteriye yok demek istemiyor. Doğal ile organik tavuk arasında hiçbir fark yok. Gezen gezmeyen farkı değil organik tavuk. Organikte yediklerinin de tümünün organik olması lazım. Öyle bir dünya kalmadı ki artık. Havadan, sudan, buğday bile organik değil. Gübre atıyor tarlaya. Tamamen doğal buğday yok. Ama meraklısına da organik tavuk üretiliyor” dedi. Koca “Bu yıl 2 milyon ton tavuk üretimimiz olacak” dedi.

HORMON TAVUKTAN PAHALI

Tavuk etinde hormon kullanılmadığını söyleyen Sait Koca “Tavuk her zaman çok daha sağlıklı. Birisi ‘hormonlu tavuk var’ diyor. Dünyada hormonlu tavuk yok. İzah edemiyoruz. 10 TL’lik hormon kullanıp da 5 TL artı verim elde etmeyi kim ticari bulur? Hormon tavukçulukta yüzde 50 zarar demektir” ifadesini kullandı.