ÖTV’de İndirim Sektöre Göre

Finans
Başta otomotiv sektörü olmak üzere merakla beklenen ÖTV indiriminin devam edip etmeyeceği konusu netleşmeye başlarken Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, desteğin her sektör için ayrı ayrı ele alınc...
EMOJİLE

Başta otomotiv sektörü olmak üzere merakla beklenen ÖTV indiriminin devam edip etmeyeceği konusu netleşmeye başlarken Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, desteğin her sektör için ayrı ayrı ele alıncağını, bazı sektörlerde indirim miktarın düşürülüp, süreyi uzatabileceklerini açıkladı. Örnek olarak da otomotivi gösteren Ergün, “ÖTV yüzde 18’den yüzde 25’e çıkarılır, bir süre daha devam eder” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv ve mobilya sektörü ile tüketicinin merakla bekletiği, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirim desteğinin her sektör için ayrı ayrı değerlendirileceğini açıkladı. Konunun pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda yapılacak değerlendirmenin ardından netleşeceğini belirten Ergün, bazı sektörlerde indirim miktarını düşürerek süreyi uzatabileceklerini belirtti.

ÖTV YÜZDE 37’DEN İNMİŞTİ                                                           
 
Örnek olarak otomotiv sektörünü gösteren Ergün, yapılan değerlendirme sonucunda alınabilecek kararlara ilişkin şunları söyledi: “Otomotivde ÖTV, yüzde 37’den 18’e indirilmişti. Eğer maksat hasıl olduysa, bu uygulama ortadan kalkar ve yüzde 37 olarak devam eder. ’Bir miktar daha destek verelim’ denebilir, ama bu oranda değil, daha düşük bir oranda. O zaman 18’den 25’e çıkararak destekleme, daha az desteklenmeyle devam edebilir, model bu. Henüz karar bağlamında hangisinin uygulanacağı konusu net değil. Büyük bir ihtimalle pazar günü toplantı yapılacak pazartesi de açıklanacak.”

TULUMBAYA BİR KOVA SU VERDİK                                               

Bakanlığında dün bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Ergün, sektör teşvikleri ve gündemindeki projeleri değerlendirdi. “Yapılmak istenen şey aslında tüketiciye, üreticiye bir psikolojik, moral destek vermek” diyen Ergün, asıl bundan sonrasının önemli olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: “Şimdi önemli olan şu; piyasalardaki bu hareketlenme bir süre daha devam edebilir mi? Bu şunun gibi, tulumbaya bir kova su doldurursunuz o su hava boşluğunu alır ve tulumba kendi kendine su çekebilir. Bizim yaptığımız tulumbaya bir kova suyu dökmek oldu. Şimdi sektör kendi kendini çevirebilir mi? Pazartesiye kadar yapacağımız hesap budur. Başka bir seçenek de ortaya çıkabilir. Bazı sektörler açısından amacın tam sağlandığı, bazı sektörlerde devam etmesi gerektiği düşünülebilir. Veya vergi indirimleri azaltarak sürdürülür. Bir süre daha devam etmesi söz konusu olur.”

HURDA İNDİRİMİ SİSTEMİN PARÇASI

Otomotivde hurda indiriminin gündemde olup olmadığı sorusuna “Bu da sistemin parçası” yanıtını veren Ergün, “Buna da karar verilmesi gerekiyor. Otomotiv sektörün desteklenmesi açısından hem yeni otomobillerin piyasaya çıkması hem de eski otomobillerin piyasadan çekilmesi açısından verilmesi gereken önemli bir karardır” dedi. Ergün, bu sektöre ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Otomotiv sektöründe 2008 yılı satış rakamlarının 2009’da da yakalanması mümkün görünüyor. “Türkiye’den ilk defa ABD’ye otomobil ihracatı başladı. Bu da otomotiv sektöründe Türkiye’nin güçlü ülkeler arasında yer aldığını gösteriyor. Otomobilde artık dünyada söz sahibi bir ülkeyiz. Belki önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni otomobil fabrikaları kurulduğunu da göreceğiz. Belki yeni otomobil fabrikaları da kurulması imkanı olabilir. Teşvik sisteminin içinde bu da var.”