Otomotiv pazarını canlandırmak amacıyla 16 Mart’ta yürürlüğe giren ÖTV indirimi, 15 Haziran’da sona erecek. Otomobil fiyatlarında yüzde 14’ü bulan indirimler sunan ÖTV teşvikinden yararlanmak ve ucuz otomobil satın almak için sadece 10 gün kaldı. Motorlu taşıt araçlarına uygulanan ÖTV indirimi, müşteri teslim fiyatında araç cinsine göre farklı oranda ucuzluk yarattı. 3 ay süreli bu indirim 1600 cc otomobillerde yüzde 14’e yaklaşırken, bazı kamyonetlerde yüzde 8 ve diğer ticari araçlar ile 1600 cc’den yüksek otomobillerde yüzde 1 ile 6 arasında değişen fiyat indirimi sağladı. Bir de bunlara otomotiv firmalarının ekstra indirimleri ve düşük faizli kredi imkanları eklenince, otomobil satın almayı düşünen tüketiciler için cazip fırsatlar ortaya çıktı.
SATIŞLAR 3 KAT ARTTI
Mart ayının ikinci haftasında yürürlüğe giren ÖTV indirimi, mart sonunda etkisini gösterdi. İki haftada yaşanan talep patlamasıyla Mart’ta satışlar bir önceki aya göre 3 kat arttı ve 55 bine çıktı. Nisan ayında 52 bin 640 adet olan satışları, Mayıs ayında 63 bin adet olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı’nın otomotivde ÖTV indirimi süresinin uzatılması veya hurda teşviki gibi yeni bir destek paketi üzerinde çalıştığına yönelik haberler var. Sözü edilen destek paketi 15 Haziran’dan sonra yürürlüğe girse bile otomotivde bugünkü fiyatları yakalaması zor görünüyor. Bu yüzden SABAH gazetesi olarak ÖTV indiriminde son fırsatların yer aldığı bir dosya hazırladık. Kampanyalarda; ÖTV teşvikinin yanı sıra 10 bin TL’yi bulan ekstra indirimler, 15 aya varan yüzde 0 faizli kredi imkânları bulunuyor. Hatta bazı markalarda indirim 20 bin euroya varan indirimler yapılıyor.
ÖTV TEŞVİKİ EN ÇOK KÜÇÜK OTOLARA YARADI
Önce global kriz, ardından Mart ayında devreye giren ÖTV indirimi, Ocak-Nisan döneminde Türk tüketicilerin segment tercihlerini değiştirdi. Türkiye otomotiv pazarında, Ocak-Nisan döneminde 1600 cc altındaki araçların tüm satışlar içindeki payı, ÖTV teşvikinin katkısıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81’den yüzde 83’e yükseldi. Dört aylık dönemde en yüksek paya yüzde 83 ile 1600 cc altındaki araçlar 86 bin 860 adetle sahip olurken, 1600 cc altındaki araçlar geçen yıla göre satışlar içindeki payını iki puan yükseltmiş oldu. 2000 cc üzerinde motor hacmine sahip araçlar ise satışlardan yüzde 2 pay alarak 2 bin 412 adet satış rakamına ulaştı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde otomobil pazarının yüzde 83’ü yine vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlardan oluşurken, aynı dönem içinde en yüksek satış adedine 46 bin 238 adet ve yüzde 44 pay ile B segmenti ulaştı. Bu sınıfı 39 bin 301 adet ve yüzde 38 pay ile C segmenti izlerken, D segmenti araçlar ise satışlardan yüzde 13 pay aldı. Bu yılın 4 aylık döneminde, binek araç pazarında yalnızca A, B ve D segment araç satışlarında artış görülürken, C, E ve F sınıfı araçlarda daralma devam etti. Kasa tiplerine göre yapılan değerlendirmeye göre en çok tercih edilen gövde tipi yüzde 54’lük payla yine sedan araçlar oldu. Bu kasa tipini yüzde 33’lük pay ile H/B araçlar ve yüzde 7 pay ile SUV araçlar izledi.