ÖTV İndirimi Sürecek Gibi

Finans
İç piyasayı canlandırmak amacıyla üç ay önce bazı sektörlerde vergi indirimine gidilmesinin ardından gözler, sürenin uzatılıp uzatılmayacağına çevrildi.    Hükümet karşılığını aldığı alanlar...
EMOJİLE

İç piyasayı canlandırmak amacıyla üç ay önce bazı sektörlerde vergi indirimine gidilmesinin ardından gözler, sürenin uzatılıp uzatılmayacağına çevrildi. 
 
Hükümet karşılığını aldığı alanlarda indirime devam sinyali verirken, bazı sektörlere yönelik yeni paketler açıklayacak. Edinilen bilgilere göre Maliye‘nin hazırladığı rapor doğrultusunda otomotivdeki ÖTV indiriminin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Buna gerekçe olarak ise vergi gelirlerindeki artış gösteriliyor. Hurda araç indirimi üzerinde duran ekonomi yönetimi, vergi desteğinin otomotiv sektörünün tümüne değil, çevreye daha az zarar veren düşük motorlu araçlara yönelik olması seçeneğini de tartışıyor.

Bu yılın ocak-şubat döneminde bu kalemden aylık ortalama 160-170 milyon lira vergi geliri elde edilirken, martta bu rakam 263 milyon 39 bin lira oldu. Nisan ayında 253 milyon, mayısta da yaklaşık bu miktarda tahsilat yapıldı. Hükümetin gündemindeki bir diğer konu da yeni vergi indirimi yapılması ve araçlarda hurda indiriminin yeniden uygulanmaya başlanması.

Vergi indirimleriyle ilgili uygulamanın sonuçlarını değerlendirdiklerini belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni sektörlere yönelik vergi indirimi gelebileceği sinyali verdi. Aldıkları sonuçlara ve alınan tedbirlerin tüketiciye yansıyıp yansımadığına bakıldığına dikkat çeken Babacan, "Biz bugün (dün) inceleyeceğiz, ama açıklamayı ayın 15’ine birkaç gün kala yapacağız. Bazılarında oran, bazılarında ise süre değişebilir. Yeni sektörler gündeme gelebilir. Hurda indirimini daha önce denedik. Çok kısa sürede hurdaya ayrılma oldu. O dönem de satışa olumlu etkide bulundu, ancak planlanandan önce kestik. Bu dönemde bakacağız, ama kesin bir karar yok." dedi. Hükümet otomotive destek kapsamında hurda araç indirimi üzerinde duruyor, ancak ÖTV indiriminin süresinin uzatılması seçeneği ağırlık kazanıyor. Vergi desteğinin otomotiv sektörünün tümüne değil çevreye daha az zarar veren düşük motorlu araçlara yönelik olabileceği ifade ediliyor. Beyaz eşyada yapılan ÖTV indiriminin ise devam etmeyeceği görüşü hakim. Şubat ayında bu kalemden 51 milyon liralık vergi tahsilatı yapılırken, martta bu rakam 65 milyon liraya çıktı. Ancak nisan ayında tekrar 48 milyon liraya geriledi. Konu dün Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi ve Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında da gündeme getirildi.