Operatörler Aboneyi Yanıltamayacak

Finans
Cep telefonu operatörleri aracılığıyla sunulan eğlence, oyun ya da müzik mesajları konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün‘den uyarı geldi. Tüketicilerin önemli bir bölümünün operatörler ...
EMOJİLE

Cep telefonu operatörleri aracılığıyla sunulan eğlence, oyun ya da müzik mesajları konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün‘den uyarı geldi.

Tüketicilerin önemli bir bölümünün operatörler üzerinden alınan mesajların ücreti hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Ergün, bu hizmeti sunan şirketlerin, maliyeti gizlediklerine dikkat çekti. Son dönemlerde bu konuda fazlaca şikayet aldıklarını vurgulayan bakan, tüketicilerin duyarlı olmalarını ve ne kadar ücret ödeyeceklerini araştırmalarını istedi.

Ergün, firmaları da söz konusu hizmetleri tüketiciyi yanıltmayacak şekilde sunmaları için uyardı. Bakan Ergün’ün verdiği bilgiye göre operatörler, yanılttıkları her bir tüketici için en az 200 lira para cezasına çarptırılacak. Yüz binlerce tüketici olduğu düşünülürse GSM firmaları 100 milyonlarca liralık cezalarla karşı karşıya kalacak.

Son dönemlerde bu konuda fazlaca şikâyet aldıklarını belirten Ergün, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün bu çerçevede ciddi bir denetim mekanizması işlettiğini söyledi. Tüketicilerin de teknolojiyi daha dikkatli bir şekilde kullanmalarını isteyen Bakan Ergün, şunları aktardı: "Çünkü bu hizmetlerin bilinçsiz tüketimi size beklemediğiniz ağır maliyetler getirebilir. Yeni 3G teknolojisini tüketirken de aynı şekilde dikkatli olmak lazım. Bu görüşmeler normal telefon görüşmesi gibi olacak zannediliyor ama tarifeler değişebiliyor, paketler değişebiliyor. Telefonunuz 3G’ye uyumlu değildir fakat yeni bir paket sözleşmesi yapmışsınızdır. 3G’yi kullanmadığınız halde o paketin içinde kullanma bedeli olduğu için onu ödüyor olabilirsiniz. Elektronik sözleşmeler yapılırken tüketicinin çok dikkatli olması gerekiyor." 

GSM’cilerin aslında bu hizmetleri direkt sunmadığını, başkalarına servis sağladıklarını ve kanal açtıklarını anlatan Ergün, bu yanıltıcı işlemlerin çoğunun da o servis sağladıkları firmalar tarafından yapıldığını, ancak altyapıyı hazırlayan durumunda oldukları için onların da sorumlu bulunduklarını ifade etti. GSM operatörlerinin kanal açtıkları bu firmalara tüketicilerle yaptıkları sözleşmelerde nezaret etmeleri gerektiğini vurgularken, "Nezaret etmezlerse sonunda ortak olarak cezaya çarptırılmış olacaklar." diye konuştu.