Merkez, Doları Bırakmıyor

Finans
Merkez Bankası, üst üste dördüncü günde döviz satarak piyasaya doğrudan müdahale etti. Müdahalenin başlamasıyla dolar/TL 1,8730’dan 1,8612’ye kadar geriledi. Dolar günü 1,8850 TL’den...
EMOJİLE

Merkez Bankası, üst üste dördüncü günde döviz satarak piyasaya doğrudan müdahale etti. Müdahalenin başlamasıyla dolar/TL 1,8730’dan 1,8612’ye kadar geriledi.

Dolar günü 1,8850 TL’den kapattı. İşlemciler, Merkez Bankası’nın dün de olduğu gibi blok satış yerine 1 milyon dolarlık tutarlar halinde satış yaptığını belirtti. Merkez Bankası, son üç gündeki müdahalelerde 4 milyar dolara yakın döviz sattı. İlk müdahale 2011’in son cuma günü dolar 1,9150’yi gördükten sonra gelmişti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, "2 Ocak 2012 tarihli istisnai dönemlerde uygulanacak para politikasına ilişkin basın duyurusunda belirtilen nedenlerle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.” denildi. 2 Ocak tarihli basın duyurusunda "Ek parasal sıkılaştırmanın asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlandığı ve politika faizinden yapılan fonlama miktarının geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebildiği” belirtilmiş, "Gerekmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) döviz satışlarının ve doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilmektedir. Burada amaçlanan, döviz kurundaki iktisadi temellerden kopuk hareketlerin enflasyon beklentilerini bozmasına izin vermemektir.” ifadelerini kullanılmıştı.
 
MERKEZ, 5 AYDA 11,6 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ SATTI

Merkez Bankası, 5 ayda döviz satım ihaleleri aracılığıyla 11 milyar 560 milyon dolar döviz satışı gerçekleştirdi. TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Dr. Cahit Sönmez, şubat ayına kadar Türkiye’nin kur konusunda rahat nefes alamayacağını söyledi. Sönmez’e göre bu süreçte Merkez’in kararlı durması ve doğru miktar, yöntem ve zamanlama ile müdehale etmesi halinde, 1,85-1,90 bandında doların tansiyonu düşer. Sönmez, "Euro Bölgesi borç sorunları ve ABD ekonomisinin oluşturduğu küresel belirsizlik sürdüğü müddetçe dolara olan yoğun talep devam edecek. Şu anda tüm piyasa aktörleri aynı algıya sahip olsalar da dolara yapılacak talep seviyesi 300 trilyon dolar sınırına yaklaşıyor. Bu basınca hiçbir merkez bankası dayanamaz. Buna FED de dahil." diye konuştu.

Zaman