Londra çöküyor

Finans
Barış Ergin’in haberi Dünyanın en büyük finans merkezi ‘The city’ olarak adlandırılan Londra’da bankacılar için işler gittikçe kötüye gidiyor. Finans krizi ve Libor skandalı so...
EMOJİLE

Barış Ergin’in haberi

Dünyanın en büyük finans merkezi ‘The city’ olarak adlandırılan Londra’da bankacılar için işler gittikçe kötüye gidiyor. Finans krizi ve Libor skandalı sonrası 2007’den bu yana tam 100 bin kişi işinden oldu. 1996’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen istidam 255 bini gördü. Yeni işe alımlar da yüzde 15 azaldı. Dev bankalar özellikle yatırım bankacılığı bölümlerini kapatıyor. Ağustosta olan 2 bin 925 yeni istihdam eylülde 2 bin 490’a kadar düşerken geçtiğimiz birkaç ayın bankacılar için en kötü dönemlerinden biri olduğunun altı çiziliyor.

16 YILIN EN DÜŞÜĞÜ
Astbury Marsden COO’su Mark Cameron, "Son çeyrekte İngiltere’nin en büyük iki bankasının hisseleri hızla düşerken, genişleyen Libor skandalı da birçok bankanın yatırım bankacılığı bölümlerinde küçülmeye gitmesine neden oldu" dedi. Ekonomi ve İş Araştırma Merkezi 2012 yılında Londra’da 16 yılın en düşük seviyesinin yakalandığını açıkladı. İngiltere Finansal Hizmetler Otoritesi FSA’in Libor faizi sistemini değiştirmesi de reform yapılacağının göstergesi olarak algılanıyor. Cameron, yatırım bankalarının gelirlerinin Euro Bölgesi kriziyle oldukça daraldığını da belirttı. Sermaye yapılarının korunması gerektiğini vurgulayan Mark Cameron, "Bankalar kurumsal müşterilere hizmet verecek olan kıdemli müşteri temsilcileri arıyor. Yatırım bankalarının skandalları ise kredibilitelerine olumsuz etki yaptı" şeklinde konuştu.

İTİBAR ZEDELENDİ, İŞTEN ÇIKARMALAR ARTAR
Krizin ve LİBOR skandalının çıkışı ile Londra’nın eski itibarına sahip olmadığını söyleyen Manchester Üniversitesi Bankacılık Akademisyeni İsmail Ertürk, "Şu anda ne yapacaklarını bilmiyorlar. Eskisine nazaran itibarları zedelenmiş durumda. Eski tip bankacılık olmadığı için daha da azalıyor. Bankalarda işten çıkarmalar da gelecekte daha çok artacağa benziyor" dedi.

Euro Bölgesi işsizlikte rekor kırdı
Euro Bölgesi’nde işsizlerin sayısı ağustosta rekor artışla 18.2 milyona ulaştı. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre 34 bin kişi daha bu ay işsiz kaldı. Temmuz verilerinin gözden geçirilmesiyle, işsizlik seviyesinin yüzde 11.4 oranında olduğu tespit edildi. Bu dönemde en yüksek işsizlik oranı yüzde 25.1’le İspanya’da görülürken, en düşüğü ise yüzde 4.5’le Avusturya’da kaydedildi.

Moody’s’ten İspanya’ya kötü haber
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İspanyol bankaları için öngörülen 53.7 milyar euroluk sermaye artırımının yeterli olmayabileceğini savundu. Moody’s, İspanyol bankalarının 70 milyar ile 105 milyar euro arasında sermaye artırımına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ancak her şeye rağmen sermaye artırımı sürecinin olumlu olduğu da belirtildi.

Sabah