Kriz Kadının Çilesini Artırdı

Finans
Eylül ayında başlayan küresel krizde kadının çilesi arttı. Kriz nedeniyle fuhuş ve uyuşturucu ticareti gibi illegal ve marjinal işlere yönelen kadın sayısı arttı. Avrupalı kadınlar, kadına yönelik şid...
EMOJİLE

Eylül ayında başlayan küresel krizde kadının çilesi arttı. Kriz nedeniyle fuhuş ve uyuşturucu ticareti gibi illegal ve marjinal işlere yönelen kadın sayısı arttı.

Avrupalı kadınlar, kadına yönelik şiddeti de artıran ekonomik krizin sosyal krize dönüştüğü uyarısı yaptı.  

Dünya Sendikalar Konfederasyonu ITUC’un  Pan Avrupa Bölgesi Kadın Komitesi (PERC), krizde ve kayıtdışı ekonomide kadının durumunu masaya yatırdı. Sofya’da yapılan ve Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa ve Balkan ülkelerinden uzmanların katıldığı çalıştayda, ekonomik krizin  giderek sosyal bir krize dönüştüğü uyarısı yapıldı.

Krizde hem kadına yönelik şiddetin arttığı ve hem de kadınların çaresizlik nedeniyle marjinal ve illegal işlere kaydığı tespiti yapıldı. Kadınların erkek işgücü yerine daha ucuz, kayıt dışı, geçici ya da part-time işe alındığının altı çizildi. Krizin olumsuz etkilerinden korunmak için, kayıtdışı istihdamın kayda alınması, sosyal koruma bütçelerinin ve sosyal diyalogun artırılması istendi. 

Çalıştaya başkanlık eden Avrupa Kadın Komitesi Başkanı ve Türk-İş AB uzmanı Pınar Alkan Yarıkkaya, “Ekonomik kriz kadınlar açısından yoksulluk,  daha fazla psikolojik ve  şiddete maruz kalma, marjinal işlere ve illegal işlere kayma gibi oldukça travmatik sonuçlara sebep oluyor. Çünkü, kocası ya da kendisi işsiz kalan kadın, çocuklarının evinin geçimini sağlayabilmek için fahişelik gibi marjinal; uyuşturucu ticareti gibi illegal işlere yöneliyor” dedi.

22 milyon kadın işsiz kalacak

ILO verilerine göre kriz nedeniyle bu yılın sonuna kadar yaklaşık 22 milyon kadın işsiz kalacak. Halen dünya genelinde 203 milyon işsizin 86 milyonunu; 3 milyar çalışanın 1.2 milyarını kadınlar oluşturuyor. Ancak kayıt dışı, geçici ve partime çalışmaları nedeniyle bugüne kadar kaç kadının krizde işini kaybettiği tam olarak bilinmiyor.

PERC Başkanı Pınar Alkan Yarıkkaya, dünyada kadın istihdamının kırılgan yapıya sahip olduğuna dikkat çekerken; kadın erkek ücretlerinde saat başına yüzde 15’lik fark olduğunu söyledi. Yarıkkaya, ücret eşitsizliğinin Balkan ülkelerinde yüzde 40’a kadar çıktığını belirtti.
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107