Kredi Kartı Aidatı Kaldırılıyor

Finans
TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülen Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu‘nda değişiklik yapan kanun tasarısı üzerinde DTP ve AK Partili milletvekilleri, ayrı ayrı önerge vererek 1’inc...
EMOJİLE

TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülen Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu‘nda değişiklik yapan kanun tasarısı üzerinde DTP ve AK Partili milletvekilleri, ayrı ayrı önerge vererek 1’inci maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi.

Kabul edilen önergeyle, bankaların, kullanım limiti 3 bin 500 TL’ye kadar olan kredi kartları için 35 TL’ye kadar, 3 bin 500 TL ve daha fazla tutarda kullanım limiti tahsis ettikleri kredi kartları için ise limitin yüzde 1’ini geçmeyecek şekilde belirleyecekleri bir tutarda yıllık kredi kartı kullanım bedelini talep etmesine yönelik düzenleme, tasarıdan çıkarıldı.

Ayrıca tasarıdan çıkarılan 1’inci madde, kart çıkaran kuruluşların; kartın verilmesi sırasında kart sahibini yeteri derecede bilgilendirmesini, talep edilmesi halinde, gerçekleştirilmiş işlemlere ait kayıtları, 30 günü geçmemek üzere işlemin mahiyetine uygun süre içinde sağlamasını da öngörüyordu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yapılan mücadele sonunda kart aidatının yasa tasarısından çıkarıldığını belirtti.

Diğer konulardaki beklentilerinin ise halen sürdüğünü bildiren Kaya, "Olması gereken buydu. Duyarlı milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Halkın sesini dinlediler" dedi.

AİDAT KALDIRILSA DA BAŞKA BİR YOL BULUNACAK

Bankaların aidat talebinin dayanağı, sunulan hizmet için son derece yüksek teknolojiye dayanan altyapıya sürekli yatırım yapılması gerekliliğiydi.

Kredi kartının bir borçlanma aracı değil, ödeme aracı olduğuna dikkat çeken bankalar, taksitlendirme yapılmayan kredi kartı ödemelerinden hiçbir kazanç elde etmediklerine dikkat çekiyor. Yani ödeme döneminde bütün kart borcunu ödeyen tüketicilerden banka herhangi bir kazanç sağlamıyor.

Şu anda Türkiye genelinde tüm kartların yüzde 67’sinin ödemesi peşin olarak yapılıyor. Bankalar, kredi kartları için maliyetli bir altyapı kurulduğuna dikkat çekiyor.

Kredi kartı ödemelerinin son derece yüksek teknolojiye dayalı bir altyapı gerektirdiğini vurgulayan bankacılar, sürekli olarak bu yatırımların yenilenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Bankacıların yüksek sesle dile getirmekten çekindikleri bir diğer konu ise kredi kartı aidatları kaldırılması durumunda yapılacaklar. Kredi kartı operasyonunun maliyetini karşılamak isteyen bankalar, bu ücretleri başka yollarla tüketiciden çıkarmanın yollarını bulacak.

Daha önce kredi kartı faizlerinin sınırlandığını belirten bankacılar, bu kararın ardından kredi kartı taksitlerinin iki yıldan en fazla bir yıla indiğine dikkat çekiyor. Aynı şekilde kredi kartı aidatı da kaldırılırsa bankalar buna başka yollarla telafi edecek.