Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurt-Kur) Genel Müdürü Hasan Albayrak, katkı ve öğrenim kredisi borçlularına uyarıda bulunarak, "Bize borcu olan vatandaşlarımızın borcu devam ettiği sürece, tapu dahi alamayacaklar." dedi.
Albayrak, yasal düzenleme ile 1 milyon 41 bin kişinin borcunun yapılandırılmasına rağmen henüz 228 bin kişinin başvurduğunu belirterek, "Sağladığımız kolaylığa rağmen, vatandaşın müracaat etmemesine şaşırıyorum." diye konuştu.
Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, 1984 yılından beri öğrenim ve katkı kredisi borcunu ödemeyen, 1 milyon 41 bin kişinin borcunun yeniden yapılandırıldığını anımsattı. Yasal düzenleme ile bu haktan yararlanmak isteyenlere 12 Temmuz’da tanınan başvuru hakkının, 12 Ekim’de sona ereceğini hatırlatan Albayrak, "Ancak henüz 228 bin kişi başvuruda bulundu. Önümüzde üç gün daha var. Son birkaç gündür başvuranların sayısı arttı, ancak beklediğimizin altında." açıklamasında bulundu.
"Maalesef bu vatandaşlarımız 12 Ekim akşamına kadar müracaat etmezlerse, devlet alacağını bir şekilde alacak." diyen Albayrak, şöyle devam etti: "Şunu çok net söylüyorum. Bize borcu olan vatandaşlarımızın borcu devam ettiği sürece, tapu dahi alamayacaklar, araç dahi alamayacaklar. Çünkü artık Maliye onların borçlarını ekranlarına kaydedecek. Tıpkı vergi borcu gibi olacak. Onun için vatandaşımızın bu kolaylığa duyarlı olmasını bekliyoruz."
5917 Sayılı Kanun ile, borçların neredeyse yüzde 60 ila 70’inin silinme noktasına geldiğine dikkat çeken Albayrak, "Ancak vatandaş buna duyarlı davranmıyorsa, ondan sonraki gelişmeleri kabul edecek demektir. Gerekirse haciz işlemlerini başlatacağız, o paraları almak için vatandaşın kapısına gideceğiz." şeklinde konuştu.
Albayrak, 1 milyon 41 bin dosyadan toplam 1 milyar 600 milyon TL alacakları bulunduğunu, 223 bin kişinin başvurusu ile 367 milyon TL’nin geri dönüşünün sağlandığını kaydetti.
Vatandaşlara 12 Ekim’e kadar, Yurt Kur’a bir dilekçe ile başvurmaları çağrısında bulunan Albayrak, "Aksi halde borçlarını düşük haliyle değil, eski haliyle ödeyecek. Mesela eski parayla, 7 milyar gecikme zammı varsa, toplam 8-9 milyar ödeyecekler." uyarısında bulundu.
5917 Sayılı Kanun ile, borcun tamamı başvuru süresi içinde bir defada ödenirse, gecikme zammının yüzde 75’i siliniyor. Borcun 12 ay içinde aylık taksitlerle ödenmesi halinde gecikme zammının yüzde 50’si, 24 ay içinde aylık taksitlerle ödenmesi halinde gecikme zammının yüzde 25’i, 36 ay içinde aylık taksitlerle ödenmesi durumunda ise gecikme zammının yüzde 10’u siliniyor.
Öğrenim veya katkı kredisini yeniden yapılandırmak isteyenler, kyk.gov.tr adresinden başvurabiliyor.