Kartta Kişiye Özel Limit!

Finans
Rahim Ak’ın haberi HT Ekonomi’nin dün ‘Kredi kartına aylık limit geliyor’ manşeti ekonomi dünyasında en çok konuşulan konu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkil...
EMOJİLE

Rahim Ak’ın haberi

HT Ekonomi’nin dün ‘Kredi kartına aylık limit geliyor’ manşeti ekonomi dünyasında en çok konuşulan konu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkilileri haberimizi doğrulayarak bankaların kredi kartında bundan sonra toplam limitin yanı sıra müşterileri için bir de dönem limiti belirleyeceğini belirterekkonunun ayrıntılarını da HT Ekonomi için açıkladılar.

Düzenlemenin bir limit kısılmasının yanı sıra bankalara aynı zamanda esneklik de getireceğini belirten yetkililer özellikle çiftçiler ve turizmciler başta olmak üzere geliri aydan aya ve dönemden döneme değişen kişilerin kredi kartı limitlerinin gelirin artıp azalmasına göre değişeceğini ifade ettiler. Yetkililer, “Her kart sahibinin bir toplam bir de dönemlik (aylık) limiti olacak. Ayrıca özellikle yaz aylarında geliri artıp kış aylarında düşen çiftçiler ve turizmciler ile dönemlik kazanç sağlayan diğer meslek gruplarında da gelirin artıp azalmasına göre limit düşecek veya yükselecek. Bu düzenleme ile amaç kredi kartı borçlarının düzenli ödenmesinin yanı sıra bankalara da esneklik sağlamak” diye konuştular.

TEBLİĞDE DÖNEMLİK LİMİT GETİRİLİYOR
HT Ekonomi’de dün yayımlanan habere göre BDDK, bankaların kredilerini ve kredi kartları risklerini yeniden ölçüp değerlendirecekleri Kredi Riski Yönetimi Tebliği’ni sektörün görüşüne açtı. Tebliğ taslağında en çok dikkat çeken düzenleme kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler oldu. Çünkü halen toplam limit uygulaması bulunan kredi kartlarına şimdi bir de aylık limit getirildi. Tebliğ’in 48’inci maddesinde “Bankalar, 23/02/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 9’uncu Maddesi uyarınca belirleyecekleri toplam kredi kartı kullanım limitlerinin yanı sıra dönem borcu limiti de belirler. Dönem borcu limiti müşterinin geri ödeme kapasitesine göre belirlenir” denilerek toplam limitin yanı sıra dönemlik (aylık) limit kavramı da getiriliyor. Böylece bankalar müşterilerine toplam limitten daha düşük tutarda bir aylık limit belirleyecek. Bu limitler de kişinin mesleğine ve gelir şekline göre dönemler itibarıyla artıp azalacak.

TEBLİĞE RAĞMEN YANLIŞ DEDİLER
Dün sabah saatlerinde bazı haber ajansları bir BDDK yetkilisine dayandırdıkları bilgilerle HT Ekonomi’nin dünkü manşeti olan ‘Kredi kartına aylık limit” geliyor haberinin doğru olmadığı bilgisini geçtiler. Oysa ulaştığımız BDDK yetkilileri başka bir gazetede çıkan ve evi olmayana kredi kartı verilmeyeceğine dair haberin doğru olmadığı yönünde basına bilgi verdiklerini bu bilginin tebliğde açıkça belirtilen ‘kredi kartına aylık limit’ haberiyle yanlışlıkla ilişkilendirildiğini ifade ettiler.

 Gazete Haberturk