Kart Borcunda İcra Tehlikesi

Finans
Yaklaşık 874 bin kredi kartı mağduruna borçlarını yeniden yapılandırma olanağı getiren Banka Kartlarında Değişiklik Tasarısı dün TBMM’ye sunuldu. İktidar ve muhalefet, tasarının gelecek hafta Me...
EMOJİLE

Yaklaşık 874 bin kredi kartı mağduruna borçlarını yeniden yapılandırma olanağı getiren Banka Kartlarında Değişiklik Tasarısı dün TBMM’ye sunuldu.

İktidar ve muhalefet, tasarının gelecek hafta Meclis tatile girmeden önce hızla yasalaştırılması konusunda anlaştı. Tasarıya göre, kabul edilen taksit planında bir yıl içerisinde taksitlerden herhangi biri 15 gün aksatılırsa banka yeniden yapılandırma şartlarını ortadan kaldırabilecek. Bu durumda gecikme faizinin eklenmesiyle icra takibine devam edilecek.

TAKİP YÜZDE 42 ARTTI

Tasarının gerekçesinde, Aralık 2008 itibariyle 2.4 milyar lira olan takipteki kredi kartı alacağının yüzde 42.7 artışla Mayıs’ta 3.4 milyar liraya yükseldiği vurgulandı. Gerekçede, Nisan 2009 itibariyle takipte izlenen bireysel kredi kartı sayısının 1 milyon 914 bin olduğu belirtildi.

Tasarıya göre, 31 Mayıs 2009 itibariyle ödeme için ihtar çekilmiş veya icra takibi başlatılmış kart sahiplerinin, yeniden yapılandırmadan yararlanmak için yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde başvuruda bulunmaları gerekiyor.

MASRAFIN YÜZDE 25’İ

Yeniden yapılandırılan borcu 30 gün içinde peşin ödemeyi tercih edenlere faiz uygulanmayacak. Taksitlendirme isteyenler ise 6 aylık vade için 1.04, 12 aylık vade için 1.08, 24 aylık vade için 1.18, 36 aylık vade için 1.26 oranında faiz ödeyecek. Borç icraya düşmüş ise takip, dava masraf ve harçlarını, yasal vekalet ücretinin yüzde 25’ini de kart sahibi ödeyecek.

Tasarıyla kart aidatının yasal altyapısı da kuruluyor. Bankalar, 3 bin 500 lira kullanım limiti bulunan kartlar için yıllık en fazla 35 lira, yüksek limitli kartlar için ise limitin yüzde 1’ini geçmeyecek miktarda kullanım ücreti alabilecek.