İlaç Sektörü Büyüyor

Finans
Selçuk Ecza Deposu Genel Müdürü Sonay Gürgen, yılın ilk 4 ayında ilaç sektöründe yüzde 20 oranında bir büyüme yaşandığını söyledi. Gürgen, yaptığı açıklamada, ilaç sektörünün Türkiye’deki en öne...
EMOJİLE

Selçuk Ecza Deposu Genel Müdürü Sonay Gürgen, yılın ilk 4 ayında ilaç sektöründe yüzde 20 oranında bir büyüme yaşandığını söyledi.
Gürgen, yaptığı açıklamada, ilaç sektörünün Türkiye’deki en önemli sektörlerden biri olduğunu ve sürekli gelişme kaydettiğini belirtti.
2010 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomik gücü içerisinde olacak ilaç sektörünün, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de büyümesinin süreklilik arz ettiğini ifade eden Gürgen, sektörün stratejik bir önemi olduğunu da vurguladı.
Gürgen, küresel krizin bütün dünyayı etkisi altına aldığını dile getirerek, ”Sağlık sektörü krizlerden çok fazla etkilenmez. Hastaların ihtiyaçları olan ilacı, tüketmemeleri gibi bir durum söz konusu değil. Onun için sağlık sektörü krizlerde bile konumunu koruyabilmekte ve bazı hallerde gelişmesini sürdürmektedir. Sektörde bu yılın ilk 4 ayında yaklaşık olarak yüzde 20 oranında bir büyüme söz konusu. Bu çok ciddi bir rakam” dedi.
Sektörde yüzde 34’lük pazar payı ile Türkiye lideri olan Selçuk Ecza Deposu’nun ise yılın ilk 3 aylık döneminde yüzde 25 büyüme kaydettiğini anlatan Gürgen, 19 bin 500 müşteri, 103 bölgede dağıtım kanalı ve 2 bin araçla hizmet verdiklerini ifade etti.
Sektördeki büyümenin yanı sıra Türkiye’nin genel ekonomik sıkıntılarının sektöre dolaylı yansımaları olduğunu da kaydeden Gürgen, şöyle konuştu:
”İlaç sektörü her ne kadar büyüyor olsa da Türkiye’nin genel ekonomik durumu da bizim için önemlidir. Genel ekonomik durumda yaşanan olumsuzlukların bize mutlaka yansımaları olmaktadır. Örneğin eczanelere yapılan ödemelerin aksaması bizi de etkiliyor. Devlet eczanelere, eczanelerde bize ödeme yapıyor. Sistem bu şekilde işliyor. Sistemin aksamadan işlemesi için devletin eczanelere yaptığı ödemelerde gecikme yaşanmamalı. Eczanelerin herhangi bir gecikmeye tahammülü yok.”

FİYAT ARTIŞI YOK
Gürgen, ilaç fiyatlarının avro kurundaki değişimlere göre ayarlandığını anlatarak, avro kurunda 30 gün süreyle yüzde 5 oranında artış veya düşüş yaşandığında fiyatların değiştirilmesinin söz konusu olduğunu belirtti.
İlaçta geçtiğimiz aylarda bir fiyat artışı olduğunu hatırlatan Gürgen, ”Bu fiyatlar Avro kuruna göre düzenlendi. Şu anda yeni fiyatlı ilaçlar satılıyor. Kısa sürede yeni bir düzenleme beklemiyoruz. Avro kuru hemen hemen sabit seyrediyor. Bu nedenle ilaç fiyatlarında şimdilik yeni bir artış olmayacak” şeklinde konuştu.

İHTİYACIN ÜZERİNDE MEZUN
Gürgen, Türkiye’de eğitim veren 13 ayrı Eczalık Fakültesi’nden her yıl bin 200 civarında eczacının mezun olduğunu ve bu rakamın ihtiyacın üzerinde olduğunu kaydetti.
Mezunların bir kısmının iş yerlerinde çalıştığını bir bölümünün de eczane açtığını vurgulayan Gürgen, şöyle devam etti:
”Eczane açılmasıyla ilgili bir takım düzenlemelerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerekir. Eczane sayısı fazla olunca ciro paylaşımında sıkıntılar ortaya çıkıyor. Ancak genel anlamdaki sıkıntılar eczacıların genel olarak meslek haklarındaki nispi gerilemelerden kaynaklanıyor. Enflasyondan dolayı dükkan kiraları, yanlarındaki çalıştırdıkları elemanların masrafları gibi sabit maliyetlerin artması, buna karşın ciroların aynı kalması sıkıntıları doğuruyor.”

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/