Hükümet ile İşçi Anlaştı

Finans
Türk-İş ile hükümet arasında günlerdir devam eden grev restleşmesi tatlıya bağlandı. Taraflar, dün toplu sözleşmeye imza attı. Buna göre yaklaşık 270 bin kamu işçisi ilk altı ay için yüzde 3, ikinci a...
EMOJİLE

Türk-İş ile hükümet arasında günlerdir devam eden grev restleşmesi tatlıya bağlandı. Taraflar, dün toplu sözleşmeye imza attı. Buna göre yaklaşık 270 bin kamu işçisi ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için de 5,5 maaş zammı alacak. 2010 yılında da eşit iki parça halinde toplam yüzde 5 zam verilecek. 
 
Ayrıca maaşı 1.100 liranın altındaki işçilere de seyyanen 60 TL iyileştirme yapılacak. En düşük işçi maaşı 123 lira artacak. Dün sabah saatlerinde sendikacıları kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, anlaşmazlığın greve dönüşmeden masada çözülmesini istedi. Daha sonra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşen Türk-İş yetkilileri ise pazarlığın ardından anlaşmaya vardı. Hükümet, ilk teklifinde işçiye önerdiği yüzde 6 zam oranını, yüzde 7,5’a çıkardı.

Güne gergin başlayan Türk-İş ve hükümet kanadı, peş peşe gelen sürpriz gelişmelerin ardından akşam saatlerinde el sıkıştı. Hükümetin teklifini yukarı çekmesiyle sağlanan anlaşma, işçileri grevden döndürdü. Dün tüm Türkiye genelindeki kamu işyerlerinde 1 saatlik iş bırakma eylemi yapan Türk-İş’e, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Greve giderseniz maaş ödemediğimiz için hükümet tasarruf etmiş olur." cevabını verdi. Aynı saatlerde Köşk’e çıkan sendika başkanlarına Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı, "Anlaşmazlığı greve gitmeden masa başında tatlıya bağlayın." çağrısı, havayı bir anda değiştirdi. Öğleden sonra yeniden masaya oturan Türk-İş ile hükümet anlaşma imzalayarak Türkiye’yi grevin eşiğinden çevirdi. Teklifini 1 puan artıran hükümet, bunun için 52 milyon liralık ek kaynak bulacak. İşçi ile hükümetin el sıkıştığı haberini ise kamuoyuna ilk önce Cihan Haber Ajansı duyurdu.

Varılan anlaşmaya göre en düşük kamu çalışanının maaşı kümülatif olarak yüzde 18,5 artarken, alacağı zam miktarı 123 lira olacak. Maaşı 1.000 TL olanlara ise yüzde 15’lik zam ile 115 lira artış sağlanacak. 1.500 TL’nin üzerinde maaş alanların aylığı, kümülatif toplamda yüzde 8,7 artarak 130 lira zamlanacak. 2 bin TL’nin üzerindeki maaşlar ise yüzde 8,7 artışla 173 liraya yükselecek. Anlaşmaya ilişkin bilgi veren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, biriken işçi ücretlerini gecikmeksizin ödeyeceklerini açıkladı. Yazıcı, sosyal haklarda değişikliğin öngörülmediğini ancak anlaşma oranında zam yapılacağını kaydetti. Kriz ortamı dikkate alındığında bütçe şartlarını son derece zorlayarak böyle bir karara vardıklarını vurgulayan Yazıcı, bu fedakarlığı işçileri sokağa dökmemek adına yaptıklarını belirtti. İşçilerin sokağa dökülmesinden medet umanların bu anlaşmanın ardından üzüleceğini söyledi.

‘İMZAMIZI İŞÇİYE İZAH EDEBİLİRİZ’

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise aldıkları zam oranlarının kendilerini tam anlamıyla tatmin etmediğini, ancak bir noktada uzlaşmanın gerektiğini ifade etti. Toplu sözleşmelerin karşılıklı pazarlıklar üzerine kurulduğunu dile getiren Kumlu, masa başında imza atmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı. Bir soru üzerine ise yaptıkları sözleşmeyi işçiye izah edebilecekleri için imza attıklarını bildirdi