HES’ler yıllık 92 milyar kilovatsaat enerji üretiyor

Finans
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hidroelektrik santralleri (HES) Türkiye’de elektriğin sigortası olarak nitelendirdi. Dünyada teşvik edilen HESR...
EMOJİLE

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hidroelektrik santralleri (HES) Türkiye’de elektriğin sigortası olarak nitelendirdi.

Dünyada teşvik edilen HES’lerin diğer santraller gibi karbondioksit salınımı yapmadığını ve temiz enerji kaynağı olarak değerlendirildiğini ifade eden Eroğlu, HES’lerin tabiatı tahrip etmediğini, dereleri kurutmadığını, aksine kurak dönemlerde derelere can suyu olduğunu vurguladı.

“Hidroelektrik potansiyelimizin tamamını devreye almak zorundayız”

Enerji üreten barajların insanların su ihtiyacını da karşıladığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

“Bu barajlar taşkın zararlarının önüne geçiyor ve zirai alanlara sulama suyu temin ediyor. Enerji anlamında dışa bağımlılıktan kurtulmak için hidroelektrik potansiyelimizin tamamını devreye almak zorundayız.

Türkiye’de şu anda kurulu gücün yüzde 33’ü yani üçte biri HES’lerden oluşuyor. Türkiye olarak mevcut durumda enerjimizin yüzde 70’ini dışarıdan doğalgaz ve petrol olarak ithal ediyoruz. Bu sebepten Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ülkemizi enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için yerli enerji kaynaklarına çok büyük önem veriyoruz ve kullanılabilir HES potansiyelimizi işletmeye almak için çaba sarf ediyoruz.”

“Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor”

Bakan Eroğlu, gelecekte büyük problemlerin yaşanacağı alanlardan birinin de enerji sektörü olacağına dikkati çekti.

Fosil yakıtların, sürekli artan enerji ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığı gibi çevre kirliliğine de sebep olduğunu aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

“Fosil kaynakların tükenişi, bütün dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Ülkemizde de manzara farklı değil. Fosil kaynaklar bakımından zengin olmayan ülkemiz, enerji ihtiyacının büyük kısmını ithalat yoluyla karşılıyor. Bu durum ise altyapı yatırımlarına aktarılacak kaynaklarımızın yurt dışına çıkmasına sebep oluyor. Bu sebeple tıpkı dünyada olduğu gibi ülkemizde de yerli ve yenilenebilir kaynakların devreye sokulması konusunda farkındalık oluştu ve bu yönde çalışmalar devam ediyor.”

Koşullar göz önünde bulundurulduğunda, hidroelektriğin Türkiye’ye en uygun enerji türü olduğunu söyleyen Eroğlu, “Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyeli 157 milyar kilovatsaat olarak hesaplanmıştır. Günümüz itibarıyla Türkiye’de 575 hidroelektrik santral işletmede bulunmaktadır ve 26 bin 230 megavat kurulu güce sahip bu santraller yıllık yaklaşık 92 milyar kilovatsaat ortalama üretim kapasitesine sahiptir.” diye konuştu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107