Hazine’nin Yeni Gözdesi Çin

Finans
Çin’in döviz rezervlerinin 70 milyar dolarını başka para birimlerine dayalı bonolarda değerlendireceğini açıklaması Türkiye’nin iştahını kabarttı. Ankara, Çin piyasasına Türk tahvili ihraç...
EMOJİLE

Çin’in döviz rezervlerinin 70 milyar dolarını başka para birimlerine dayalı bonolarda değerlendireceğini açıklaması Türkiye’nin iştahını kabarttı. Ankara, Çin piyasasına Türk tahvili ihraç edilmesine olanak sağlayacak hükümler içeren iki anlaşma taslağı hazırladı. 

Krizle birlikte dolara olan güveni sarsılan Çin’in döviz rezervlerini çeşitlendirmenin yollarını araması bir çok ülkenin yanı sıra Türkiye’nin de iştahını kabarttı. Ankara’nın da pastadan pay alabilmek için Çinlilerin Türk tahvillerine doğrudan yatırım yapabilmesine olanak sağlayacak alt yapı çalışmalarına başladığı öğrenildi. Hazine‘ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Ankara, Çin’le ikili ekonomik işbirliği anlaşması için hazırlık yapıyor. Çalışmaları devam eden anlaşma taslağında Çin piyasasına Türk tahvili ihraç edilmesine olanak sağlayacak hükümlerin de olduğu belirtiliyor. Hazine bu yolla Çin’in Türk tahvillerine olan ilgisini artırmayı ve güvenle yatırım yapmasını sağlamayı amaçlıyor. Taslakta ayrıca Çinli işadamlarının Türkiye’de doğrudan yatırım yapmasını teşvik edici ve kolaylaştırıcı adımların da yer aldığı bir çerçeve çizildiği belirtiliyor.

STRATEJİK KARAR
2 trilyonluk dev rezervlerini çeşitlendirebilmenin yollarını arayan Çin de, önceki gün Rusya gibi rezervlerinde doların ağırlığını azaltacağını açıkladı. Çinli yetkililer rezervlerinin 70 milyar dolarlık kısmını para birimlerine dayalı bonolarda değerlendireceklerini kaydetti. Dolara olan bağımlılığında kurtulmaya çalışan Çin’in son aylarda üst üste stratejik kararlar aldığı gözleniyor. Malezya, Ukrayna, Arjantin, Endonezya, Hong Kong ve Güney Kore‘nin yer aldığı altı ülke ile ticarette dolar devre dışı bırakıldı.

ÇİN DÜNYA FİNANS SİSTEMİNDE AĞIRLIĞINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYOR
Dünya ekonomik sisteminde ağırlığı her geçen gün artıran Çin, bu yıl birçok stratejik adım attı. İşte onlardan bazıları;
7 Ocak: Interbank bono piyasasında kısıtlayacı uygulamalar kaldırıldı. Interbank bono piyasasında işlem yapabilmek için en az 500 milyon yuanlık işlem yapılması şartı kaldırıldı.
20 Ocak: Çin ve Hong Kong arasından 3 yıl vadeli 200 milyar yuan büyüklüğünde takas (swap) anlaşması imzalandı. İki ülke ticaretinde dolar yerine kendi para birimlerini kullanma kararı aldı.
8 Şubat: Çin ve Malezya para birimleri arasında 3 yıl vadeli 80 milyar yuan büyüklüğünde takas (swap) yapıldı. İki ülke ticaretinde dolar yerine kendi para birimlerini kullanma kararı aldı.
11 Mart: Çin ve Belarus para birimleri arasında 3 yıl vadeli 20 milyar yuan büyüklüğünde takas (swap) anlaşması imzalandı.
23 Mart: Çin ve Endonezya arasında 3 yıl vadeli 100 milyar yuan büyüklüğünde takas (swap) anlaşması imzalandı. İki ülke ticaretinde dolar yerine kendi para birimlerini kullanma kararı aldı.
30 Mart: Çin ve Arjantin arasında 3 yıl vadeli ve 70 milyar yuan büyüklüğünde takas (swap) anlaşması imzalandı. İki ülke ticaretinde dolar yerine kendi para birimlerini kullanma kararı aldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL 23 HAZİRAN’DA ÇİN’E GİDİYOR
Ankara’da, Çin rezervlerinden pay kapma çalışmaları başlatılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin’e gidiyor. Gül, 23-29 Haziran tarihleri arasında geniş katılımlı bir heyetle Çin’i ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinde iki ülke arasında ekonomik işbirliği anlaşmasının imzalanması hedefleniyor. Gül, Pekin’den başlayacak gezisinin son durağında Sincan Özerk bölgesini ziyaret edecek. Bu ay başında Çin’i ziyaret eden ABD Hazine Bakanı Geithner,Çin’in ABD hazine tahvillerine yaptığı yatırımların güvende olduğunu vurgulamış, bütçe açıklarını kontrol edeceklerine dair güvence vermeye çalışmıştı.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/