Harry Potter Onu İhya Etti

Finans
Yıl başından bu yana yayımlanan tüm zenginler listelerinde olduğu gibi İngilizler’in listesinde de tam bir yıkım vardı. Ekonomik kriz, geçen yıl toplam servetleri 413 milyar sterlin eden en zeng...
EMOJİLE

Yıl başından bu yana yayımlanan tüm zenginler listelerinde olduğu gibi İngilizler’in listesinde de tam bir yıkım vardı. Ekonomik kriz, geçen yıl toplam servetleri 413 milyar sterlin eden en zengin 1000 İngilizin servetini bu yıl 258 milyar sterline geriletti. Geçen bir yıl boyunca İngiltere’deki milyarderlerin sayısı ise, 75’ten 43’e düştü. İngiltere’deki 1000 kişilik ‘’En Zenginler’’ listesinin ilk sırasında yine ünlü çelik kralı, Hint asıllı iş adamı Lakshmi Mittal yer aldı. Mittal’in toplam serveti 16.9 milyar sterlin eriyerek 10.88 milyar sterline gerilese de Mittal zirvedeki yerini korudu. 21 yıllık tarihi boyunca ‘’En Zenginler Listesi’’nin müdavimlerinin hiç bu kadar büyük servet kaybına uğramadığı belirtilirken, listenin ikinci sırasında ise petrol ve endüstri alanlarında faaliyet gösteren milyarder Rus iş adamı Roman Abramovich 7 milyar sterlinlik servetiyle yer aldı. Abramovich’in de 2008’de servet kaybı 4.7 milyar sterlin oldu. Üçüncü sırada emlak Kralı olarak tanınan Kraliçe’nin kuzeni Westminister Dükü 6.5 milyar sterlinlik, dördüncü sırada parfümeri alanında faaliyet gösteren Ernesto ve Kirsty Bertarelli çifti 5 milyar sterlinlik, beşinci sırada ise paketleme sanayinde faaliyet gösteren Hans Rausing ve ailesi 4 milyar sterlinlik servetleriyle yer aldı.

Tüccar Sir Philip ve Leydi Green çifti 3.83 milyar sterlin, Charlene ve Micel de Carvalho çifti bankacılık ve meşrubat sanayii alanındaki çalışmalarıyla 2.96 milyar sterlinlik servetleriyle altı ve yedinci sıraları paylaştı. Bu arada Arsenal kulübünün ortağı Rus iş adamı Usmanov’un serveti yüzde 74 düştü ve 1.5 milyar sterline geriledi.

Var mısın milyarlık bahse
 
Newcastle United kulübünün sahibi Mike Ashley ise servetinin yarısını kaybedip 700 milyon sterline gerileyince, listeye bu kez milyoner olarak girebildi. Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone da geçen bir yılda 934 milyon sterlin kaybederek, 1.46 milyar sterlinlik bir servete geriledi. Bazı isimlerse servetini arttırdı. Süpermarket zinciri Morrison’ın eski sahibi Sir Ken Morrison servetini yüzde 11 oranında artırıp 1.6 milyar sterline ulaştırırken, spor alanında bahis oynatan Bet365 adlı internet sitesinin sahibi Denis Coates de, servetini yüzde 33 artırdı. Coates’in serveti 400 milyon sterline ulaştı. 2008’in az sayidaki kazananlarından biri de Harrods mağazasının sahibi ünlü Mısırlı iş adamı Muhammed El Fayed oldu. Listedeki diğer bazı ünlü isimler arasında 499 milyon sterlinlik servetiyle 33. sırada yer alan Harry Potter’ın yaratıcısı romancı Joanna Rowling, 270 milyon sterlinlik servetiyle 214. sırada yer alan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth bulunuyor.

Eş durumundan zenginler

Bu arada listede özellikle dikkat çeken bazı isimler vardı. Bunlardan en çok dikkat çekeni ise İngiltere’nin en zengin ikinci adamı ünvanını elinde tutan ünlü oligark Roman Abramovich’in eski karısı İrina Abramovich. Roman Abramovich’ten rekor bir tazminat alarak boşanan İrina’nın 130 milyon sterlinlik serveti, onu da İngiltere’nin en zengin 406. ismi yaptı. Spice Girls Grubu’nun eski üyesi ve ünlü futbolcu David Beckham’ın eşi Victoria da eşiyle birlikte listede yer aldı. Trafik kazasında tirajik şekilde ölen ünlü Prenses Diana’nın Ağabeyi Kont Spencer’ın toprak sahibi sıfatıyla sahip olduğu 91 milyon sterlinlik servet, onu 595. Zengin İngiliz yaptı.