Gençlere İş Müjdesi!

Finans
İşsizliğin rekor seviyeye ulaştığı şu dönemde büyük şirketlerden gelen "Eleman alınacak" haberleri işsizlere bir parça umut oluyor. Para dergisinin bu hafta hazırladığı kapak haberine göre M...
EMOJİLE

İşsizliğin rekor seviyeye ulaştığı şu dönemde büyük şirketlerden gelen "Eleman alınacak" haberleri işsizlere bir parça umut oluyor. Para dergisinin bu hafta hazırladığı kapak haberine göre Migros’tan Turkcell’e, HP’den Ülker’e birçok şirket, "ölü yıl" ilan edilen 2009’da binlerce kişiyi işe alacak. İşte yeni iş alanı yaratacak sektörler ve aranan elemanlar…

C&A
YENİ MAĞAZALARA ELEMAN ARANIYOR

Türkiye’ye geleli iki yıl olan Hollandalı perakende giyim zinciri C&A, büyüme hedefini sürdüren şirketlerden. Dolayısıyla istihdam yaratma konusunda hedefleri var. C&A İnsan Kaynakları Müdürü Beste Şirin Petekçi, personel alım kararı verirken verimliliği ön planda tuttuklarını belirtiyor. Kriz döneminde de işsiz kalmış donanımlı adayları şirket bünyesinde değerlendirmek için ek çalışmalar yaptıklarını söyleyen Petekçi, kontrollü büyümeden yana olduklarının altını çiziyor. Halen 321 çalışanı olan C&A Türkiye, 2008’den beri yüzde 60 büyümüş. Petekçi, büyümeye devam edeceklerini ve metrekare bazında belirlenen personel alımının arkası geleceğini vurguluyor. 2009 yılında İstanbul ve Ankara’da yeni mağazalar açılacak. Merkez ofis kadrosunda çok büyük bir artış olmayacak. Ancak yeni mağazalar için alımlar olacak.
Düşünülen elemanlar özellikle satış kadrosuna yönelik. Mağaza müdürü, müdür yardımcısı ve satış danışmanı pozisyonları için sürekli alım yapılıyor. Şirketin merkez ofis kadrosunda ise aktif olarak bölge müdürü arayışı söz konusu. Petekçi, ileriye dönük olarak pazarlama ekibini de genişletmeyi planladıklarını anlatıyor.

TURKCELL
DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA İSTİHDAM YARATACAK

Turkcell’de krizin istihdam planlarına etkisi yok denilebilir. Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, krize "gelişim, büyümeye hazırlık ve odaklanma dönemi" olarak baktıklarını, bu yüzden de en iyilerle çalışmak ve en iyileri elde tutmak odaklı insan kaynakları stratejisi yürüttüklerini vurguluyor. Kocabaş, 2009 yılında özellikle müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi alanlarında ek istihdam yaratacaklarını belirtiyor:

"Bu yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırımlarımızla istihdamda büyümeyi hedefliyoruz. Geçen aylarda açılışını yaptığımız Turkcell-Global Bilgi çağrı merkezimizde 2009 sonunda 1000 kişi istihdam ediyor olacağız."

Turkcell Grup’ta ayrıca, hem teknik hem de satış tarafında yeni elemanlar alınması planlanıyor. Turkcell Teknoloji’de ise 2008 sonunda 269 olan eleman sayısı bu yılın sonunda 330’u bulacak. Burada özellikle yurtdışında önemli pozisyonlarda bulunan ancak krizin de etkisiyle Türkiye’ye dönmeyi planlayan Türkleri tersine göçle çekmek hedefleniyor. Turkcell Grup, 11 bine yakın direkt istihdamın yanı sıra bayi ve iş ortakları aracılığıyla 50 binin üzerinde dolaylı istihdam yaratıyor.

AĞAOĞLU’NDAN 2 BİN 500 KİŞİYE İŞ
Ağaoğlu Şirket Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, krizlerin istihdam açısından fırsat yarattığına inanıyor. Bu krizde de nitelikli eleman kodrusunu güçlendireceklerini söyleyen Rahvalı, 2009 sonuna kadar özellikle yeni başlayacak projelerde mevcut kadrolara ek olarak en az 2 bin 500 yeni eleman alacaklarını açıklıyor.

Alımlar, ağırlıklı olarak mühendislik, mimarlık ve teknisyenlik başta olmak üzere, bilgi teknolojileri, işletme, insan kaynakları gibi departmanlara yapılacak. Mavi yakalı personel alımı ise bu yıl için 500 kişi olarak planlanmış.

Hasan Rahvalı, İK’ya 2009 bütçesinde yüzde 17 pay ayırdıklarını bunun değer karşılığının ise 300 milyon liraya denk geldiğini belirtiyor.

MİGROS
400 YENİ MİGROS, 6000 KİŞİYE İŞ

2008 sonu itibariyle 15 bin 500 kişiyi direkt istihdam eden Migros, dolaylı olarak da 27 bin kişiye iş imkanı sunuyor. Migros İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç, büyüme stratejilerine paralel olarak eleman alımlarının hız kazanacağını söylüyor. Geçen yıl haftada ortalama 5 yeni mağaza açan Migros, bu yıl bu rakamı 8’e yükseltmeyi hedefliyor. Aytaç’ın verdiği bilgilere göre, ilk iki aylık sonuçlar bu hedefe paralel gidiyor. Bu hedefler gerçekleştiğinde yıl sonunda tam 400 yeni mağaza açılmış olacak.

Her yeni mağaza yeni işe alım anlamına geldiği için de şirketin iddialı bir istihdam planı var. Demir Aytaç, 2010 sonuna kadar toplam 12 bin kişiye iş yaratacaklarını belirterek şu bilgileri veriyor: "Yaptığımız her kuruşluk yatırımın bir yandan müşterilerimize alışveriş keyfi, bütçe desteği sağlarken, bir yandan da ülkenin en önemli sorunu olan işsizliğe çözüm olduğunun bilinciyle çalışıyoruz. Bu vesileyle, 2009 yılı içinde yaklaşık 6 bin kişilik yeni istihdam öngörüyoruz. 2010 yılında da ilave 6 bin istihdam oluşacak."

Aytaç, hedefleri belirlerken bölgesel ve yerel ihtiyaçları göz önünde bulundurmaya dikkat ettiklerini de anlatıyor. Buna örnek olarak da Zonguldak’taki yatırımı gösteriyor. Zonguldak Migros için yapılan alımlarda, Türkiye Taşkömürü İşletmeleri’nde çalışıp da maden şehidi olan ailelerin çocuklarına öncelik verilmiş.

Migros’ta elemanlar, bugün çalışacakları göreve göre değil, gelecekte ilerleyecekleri görevlere göre çok boyutlu değerlendiriliyorlar. Elemanlardan, işe alımdan sonra kararlara yaratıcı fikirlerle katılmaları da bekleniyor.