Coca-Cola Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2005’ten itibaren yürütülen “Hayata Artı Gençlik Programı”nın 2009-2010 dönemi proje başvuruları 20 Mart 2009 tarihinde başladı. Çeşitli toplumsal ve çevresel sorunlara gençlerin bakış açısıyla çözüm önerileri getirmek amacıyla yola çıkan ve 1.5 milyon dolarlık fona sahip olan "Hayata Artı Gençlik Programı” 16-26 yaş arasındaki gençlerin projelerine destek veriyor. Çevre odaklı projelere 5-50 bin dolarlık desteğin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmetleri de sağlanıyor.
“Hayata Artı Gençlik Programı” çerçevesinde desteklenen projeler her yıl Türkiye’nin dört bir yanından gelen başvurular arasından seçiliyor. Çevre alanındaki bir soruna yönelik çözümler üreten projelerin, farkındalık yaratma, yetkinlik geliştirme, etkinlik düzenleme ya da bir araştırma gerçekleştirme gibi uygulamalara odaklanması bekleniyor. Projelerin yerel yönetim ve sivil toplum örgütü işbirliklerini kapsaması, böylece sürdürülebilir olması ise büyük önem taşıyor.
Halen yürütülmekte olan çalışmalar arasında çevre temalı “Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor”, “Manyas Temiz Suyunu Geri İstiyor”, “Adım Adım Temiz Gediz” projeleri ön plana çıkıyor. “Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor” projesi yerel halkın katılımını sağlayarak göl suyunun kuruma nedenleri ve çözüm yöntemlerini içeren bir eylem planı hazırlıyor. “Manyas Temiz Suyunu Geri İstiyor” projesi göldeki kirlenmenin durdurulması için kamu kuruluşları, özel sektör ve yerel yöneticileri harekete geçirmeyi amaçlıyor. “Adım Adım Temiz Gediz” projesinde, nehirdeki kirlilik konusunda farkındalık yaratma ve öğrencilerin katılımıyla kirliliğin durdurulmasına yönelik bir girişim başlatılacak. Bir başka çevre projesi olan ve Balıkesir’de başlatılan “Bir Damla Bin Verim”de ise amaç, tarımda damla sulama sisteminin teşvikiyle su israfının önlenmesi ve toprak kaybının azaltılması.
Projeler nasıl seçiliyor?
İlk aşamada projenin temel unsurlarına yer veren bir ön başvuru sunulması, proje fikrinin kısa ve özlü bir biçimde açıklanması gerekiyor. Ön başvuru formu bir teknik kurul tarafından değerlendiriliyor. Belirli kriterlere göre değerlendirildikten sonra fikirleri başarılı bulunan ekiplerden temsilciler İstanbul’da düzenlenen “Hayata Artı Buluşması”na çağrılıyor. Bir haftalık bu toplantının amacı, gençlere bir araya gelme ve projelerini atölye çalışmalarında diğer gençler ve uzmanlarla birlikte değerlendirme ve geliştirme olanağı sunmak. Burada eğitime katılan ekipler ana başvuru yapma hakkını elde etmiş oluyor. Ana başvuruların UNDP ve Coca-Cola’nın temsilcilerinin oluşturduğu seçici kurul tarafından değerlendirilmesinden sonra ise program tarafından desteklenecek projeler belirleniyor.
2009 – 2010 dönemi başvuru takvimi
20 Mart 2009 5. Dönem çağrılarının başlangıcı
15 Mayıs 2009 Ön başvurular için son tarih
22 Haziran 2009 Ön başvuru sonuçlarının açıklanması
12 Temmuz 2009 İstanbul Buluşması
31 Temmuz 2009 Ana başvurular için son tarih
07 Ağustos 2009 Kazananların duyurusu
Ayrıntılı bilgi için: www.hayataarti.org