G-8 Protesto Altında Başladı

Finans
Uyguladıkları politikalarla tüm dünyadaki ekonomik krizin gerçek sebebi oldukları iddia edilen G-8 ülkeleri İtalya’da bir araya geldi. Toplantı, küreselleşme karşıtları tarafından protestolarla ...
EMOJİLE

Uyguladıkları politikalarla tüm dünyadaki ekonomik krizin gerçek sebebi oldukları iddia edilen G-8 ülkeleri İtalya’da bir araya geldi. Toplantı, küreselleşme karşıtları tarafından protestolarla karşılandı. Eylemciler, çevre konusundaki duyarsızlıkları sebebiyle de G-8 ülkelerini eleştirdi.

Üç ay önce deprem felaketinin yaşandığı L’Aquila kentinde başlayan G-8 Zirvesi’nin ilk gününe artçı sarsıntılar ve protestolar damga vurdu. Liderler, dün teşvik önlemlerine ihtiyacın sürdüğüne dikkat çekti.

İtalya’nın L’Aquila kentinde dünyanın ekonomik devlerini biraraya getiren G-8 Liderler Zirvesi’ne, deprem riski ve ülkeye dalga dalga yapılan protesto gösterileri damgasını vurdu. Nisanda yaşanan deprem felaketinde 300 kişinin öldüğü ve 50 bin insanın evsiz kaldığı L’Aquila’da düzenlenen zirveye, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, ABD, Rusya, Kanada ve Japonya‘nın oluşturduğu G-8 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, AB Dönem Başkanı sıfatıyla İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile 17 ülkenin liderleri katılıyor. Zirvenin dünkü ilk oturumunda liderler, dünya ekonomisini ele aldı.

TEŞVİK ÖNLEMLERİNE İHTİYAÇ SÜRÜYOR
Liderler, küresel ekonominin canlandırılması için hükümetlerce uygulamaya sokulan teşvik önlemlerine ihtiyacın sürdüğünü açıkladı. Liderler, küresel ekonomik durumun belirsizliğini koruduğunu vurgulayarak, küresel ekonominin yeniden toparlanması için ülkelerin tek tek ya da ortak önlemler alması gerektiğini kaydetti.

Liderlerin kaleme aldığı nihai deklerasyonun taslak metinde, ekonomik ve finansal istikrar için ciddi risklerin halen sürdüğü belirtilerek, çıkış stratejisi için IMF’nin yardımcı olmasının önemine işaret edildi. Metinde, vergi kaçırma amacıyla yüksek miktarlardaki sermayenin gizlenmesi gerektiği vurgulandı.

ÇİN LİDERİ ÜLKESİNE DÖNDÜ
Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ise, Urumçi’deki olaylar nedeniyle İtalya gezisini kısa keserek ülkesine dönmek zorunda kaldı. Pazar günü Müslüman Uygurlarla, Han Çinlileri arasında gerginliğin artmasıyla çıkan çatışmalarda 156 kişinin ölmesinin ardından, bölgede çatışmalar artarak sürüyor.  Geçen ay, Çin’in Guandong eyaletindeki bir fabrikada çıkan kavga sırasında, iki Uygur göçmen Han Çinlilerince öldürülmüş, bu olay çatışmaları alevlendirmişti.

TÜRKİYE, BÖLGESİNDE ETKİN BİR GÜÇ
Zirvede yayınlanan bir analizde, Türkiye’nin bölgesel bir güç ve bölgesindeki istikrarda etkin bir ülke olduğu vurgulandı. Türkiye’nin G-8 açısından, Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkelerle birlikte bölgesel gücü kabul edilmiş ülkeler arasında yer aldığı kaydedilirken, Türkiye’nin, uluslararası kuruluşların hemen hepsine üye olduğu ifade edilirken, G-8 Zenginler Kulubü’nün meşruluğunu da güçlendirdiği ifade edildi. Türkiye’nin, bölgesel barış ve istikrardaki etkinliğinin ABD Başkanı Obama tarafından da belirtildiği kaydedildi. Başbakan Erdoğan, Ortadoğu, Afganistan ve küresel gıda güvenliğine ilişkin toplantılarda yer alacak.

TÜM İTALYA’YI PROTESTOLAR SARDI
Greenpeace eylemcileri, İtalya’da kömürle çalışan dört termik santralin bacalarına tırmanarak, liderleri Kopenhag İklim Zirvesi öncesi harekete geçmeye çağırdı. Eylemciler arasında altı Türk de yer aldı. 100’den fazla Greenpeace eylemcisi, dün sabah saatlerinde Brindisi, Porto Tolle, Marghera ve Savona termik santrallarının bacalarına tırmandı. Aralıkta Kopenhag’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin dünyanın kaderini belirlemek için son fırsat olduğuna dikkat çeken Greenpeace, beş ay içinde, G-8 liderlerinin alacağı kararların, dünyayı iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kurtarabileceğini öne sürüyor. Zirve öncesi başlayan protestolar, dün de sürdü. Polis, Roma’da göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba kullandı. Küresel ısınmaya karşı çeşitli protesto gösterileri düzenlenirken, Roma’da sekiz liderin maskelerini takıp ahçı kıyafeti giyen eylemciler, liderler dünyayı kazanda pişiriyormuş pozu verdi. G-8, Filipinlerde de protesto edildi, göstericiler, G-8’e gelişmekte olan ülkelerin borçlarını silmesi çağrısı yaptı.