Fitch’ten Türkiye’ye tehdit

Finans
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün yayımladığı raporda “Türkiye için mevcut güçlükleri, şu an geçerli olan ‘BBB-‘ reyting toleransı içerisinde değerlendiriyoruz&...
EMOJİLE

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün yayımladığı raporda “Türkiye için mevcut güçlükleri, şu an geçerli olan ‘BBB-‘ reyting toleransı içerisinde değerlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Fitch bugün Avrupa ekonomisine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda Türkiye ekonomisine de yer veren reyting kuruluşundan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin mali canlandırma için daha alanı var. Ancak Fitch artan politik huzursuzluğun ve kötüleşen piyasa algısının manevra alanını kısıtlamasını beklemektedir” denildi.

TÜRKİYE’Yİ DEĞİL BÖLGEYİ DEĞERLENDİRDİK

Fitch, Türkiye’nin mali canlandırma için hala alanı bulunuyor” ifadesini de kullandı.

Fitch Ekonomisti Ed Parker, CNBC-e’ye özel yaptığı açıklamada, “Fed’in politikaları ve protestolar cari açık riskini tekrar açığa çıkarıyor” dedi.

Parker, “Raporumuz sadece Türkiye özelinde değerlendirilmemeli, bölgeyi değerlendirdik. Türkiye’ye dair bölge raporumuza ek değerlendirilme ve yorumumuz yok” dedi.

Fitch açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Türkiye için mevcut güçlükleri, şu an geçerli olan ‘BBB-‘ reyting toleransı içerisinde değerlendiriyoruz. Ancak sosyal huzursuzluğun uzun süredir devam etmesi, turizmi etkileyebilir, kısa vadeli sermaye çıkışlarını hızlandırabilir ve enflasyonu artırabilir.”

Açıklamada, “Fed’in parasal genişlemeyi durduracağına yönelik beklentileri artırması ve nisan ayından beri ülkede protestoların baş göstermesi ekonominin kırılganlığının bir göstergesi. Türkiye’de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın  (GSYH) yüzde 6,8’i seviyesinde olan cari açığın yüzde 90’ı portföy yatırımları ile finanse ediliyor. Uzayan protestolar, sosyal huzursuzluk turizmi etkileyebilir. Uzayan sosyal huzursuzluk kısa vadeli sermaye çıkışlarını hızlandırabilir, enflasyonu artırabilir” ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Fitch Başanalisti Ed Parker, “Avrupa ekonomilerine ilişkin bir not yayımladık, Türkiye üzerine kapsamlı bir rapor yayımlamadık. Daha önce Türkiye üzerine yapılanlara ek yeni bir yorum söz konusu değil” dedi.

AA