Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve reel sektörün merakla beklediği yeni teşvik sisteminde son rötuşlar yapılıyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında "istihdamdaki gelişmeler ve yeni teşvik sistemi" gündemiyle dün bir kez daha toplanırken, Hazine, Türkiye’nin 4 bölgeye ayrılarak teşvik edilmesini planladı. Ancak bunun haksız rekabete yol açabileceği endişesi ile bir geçiş süreci öngörülüyor.
POZİTİF AYRIMCILIK
Teşvik paketi kapsamında Doğu ve Güneydoğu’ya pozitif ayırımcılık yapılacak, bölgeye yatırım yapanlara enerji, bedava arazi başta olmak üzere 10 yıl süreyle destek verilecek. Teşvik sistemi kapsamında, bölgesel teşvik alan bölgelerde sektörler birebir desteklenmeyecek. Büyük yatırımlara yönelik olarak da özel bir teşvik modeli geliştirilecek. Büyük yatırımlar, enerji, arsa tahsisi ve diğer teşvik unsurlarıyla desteklenecek. Sektörlere yönelik teşviklerde esnek davranılacak. Bölgelerin gelişmişlik düzeyleri dikkate alınarak, bazı bölgelerde 5 bazılarında 10 yıl süreli destek verilecek. Doğu ve Güneydoğu 10 yıl destek alacak bölgeler arasında yer alacak.
GÜNDEM: TEŞVİK VE İSTİHDAM
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında "istihdamdaki gelişmeler ve yeni teşvik sistemi" gündemiyle toplandı. Toplantıya, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve Çalışma Bakanı Ömer Dinçer katıldı.
İŞÇİ YOĞUN SEKTÖRE VERGİ MUAFİYETİ VAR
Pakete göre, her sektör, bulunduğu ilin bölgesel gelişmişlik farkına ve o ildeki yoğunlaşma derecesine göre desteklenecek. Yüzde 16’nın üzerine çıkan işsizliğin azaltılması için teşvik paketi kapsamında yapısal adımlar atılacak. İstihdam yoğun sektörlere ucuz elektrik verilecek, dönemsel gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti getirilecek.