Et fiyatlarına 100 bin ithalatla darbe

Finans
Ette tavan fiyata rağmen yükselişi frenlemek için alınan ithalat kararında süreç başladı. Et ve Süt Kurumu’nca (ESK) kullanılmak üzere sıfır gümrük vergili kasaplık canlı hayvan ithalatı için açılan 4...
EMOJİLE

Ette tavan fiyata rağmen yükselişi frenlemek için alınan ithalat kararında süreç başladı. Et ve Süt Kurumu’nca (ESK) kullanılmak üzere sıfır gümrük vergili kasaplık canlı hayvan ithalatı için açılan 400 bin baş kontenjanın 100 bini için ihale açıldı. Tarım Bakanı Faruk Çelik dün fındık rekoltesine ilişkin düzenlediği toplantıda, 100 bin ton canlı hayvan ithalatına ilişkin tekliflerin alınmaya başlandığını söyledi.

‘TAVAN’A UYAN OLMADI

Et ve Süt Kurumu 4 Temmuz itibarıyla ihaleye çıktı. Öncelikle talepler alındı. Şimdi 100 bin baş hayvan alımı ile ilgili ihaleye çıkmış bulunuyoruz. Teklifleri alacağız. İstediğimiz ırk ve şartnameye uygun en uygun teklifle bu ithalatı gerçekleştireceğiz” dedi. Et fiyatlarında yılbaşından önce tavan fiyat getirilmiş ancak kasaplar buna uymayınca fiyatlar istenen seviyede düşmemişti. Bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kasapları uyarmış, fiyatların takipçisi olacaklarını söylemişti.

Fındıkta yükseliş bekleniyor

Bakan Çelik toplantıda 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin toplam 468 bin ton olduğunu da açıkladı. Tarım Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl fındık üretimi 646 bin ton düzeyinde gerçekleşmişti. Çelik’in açıklamasını değerlendiren sektör temsilcileri rakamı gerçekçi buldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar fındık rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 30’a yakın düşüş olduğunu belirterek “Rekolte tahminlerini gerçekçi buluyoruz; dip yapan fındık fiyatlarının yükselmesini bekliyoruz” dedi.