En Fazla Altın Kazandırdı

Finans
Son bir yılda yatırım araçlarından olan altın, Euro ve dolar yatırımcısına enflasyondan arındırılmış olarak reel getiri sağlarken; enflasyon payı düşüldüğünde mevduat kazancı ve Borsa zarara uğrattı. ...
EMOJİLE

Son bir yılda yatırım araçlarından olan altın, Euro ve dolar yatırımcısına enflasyondan arındırılmış olarak reel getiri sağlarken; enflasyon payı düşüldüğünde mevduat kazancı ve Borsa zarara uğrattı.

Ağustos ayında yatırımcısına en fazla getiri sağlayan, altın oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ağustos ayında en yüksek reel getiriyi altın sağladı. Külçe altın ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi-enflasyon) indirgendiğinde yüzde 15,78, TÜFE indirgendiğinde yüzde 16,97 kazandırdı. Ağustos ayında ÜFE indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 4,13, Euro yüzde 4,54 reel getiri sağladı. Geçtiğimiz ay borsa yatırımcısına yüzde 13,97 ve banka mevduat kazancı ise reel olarak yüzde 1,22 kaybettirdi.
 
Finansal yatırım araçları ÜFE indirgendiğinde külçe altın 3, 6 ve 12 aylık değerlendirmelerde en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Külçe altın ÜFE payı düşüldüğünde son 6 ayda yüzde 35,8 reel getiri sağladı. İMKB 100 endeksi ÜFE payı çıkarıldığında yüzde 18,25 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
 
Finansal yatırım araçlarının yıllık reel getiri oranlarına bakıldığında ise en fazla getiri külçe altın, Euro, dolar, mevduat kazancı ve İMKB 100 Endeksi olarak sıralandı. ÜFE indirgendiğinde külçe altın yüzde 50,92, Euro yüzde 16,32 ve dolar yüzde 4,8 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Mevduat kazancı yüzde 2,95 ve İMKB 100 Endeksi yüzde 16,89 oranında yatırımcısına kaybettiren yatırım araçları oldu.

Zaman