AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bir bankanın bazı müşterilerine gönderdiği 1 Ağustos 2012 kesim ve 13 Ağustos 2012 ödeme tarihli ekstrelerde alışveriş ile nakit çekim faiz oranları, yüzde 5,25 olarak görünüyor. Gecikme faiz oranının ise yüzde 6,82 şeklinde uygulandığı yer alıyor.
Aynı ekstrelerde ödenmesi gereken asgari tutar ise toplam rakamın yüzde 10’u olarak gösteriliyor. Merkez Bankası haziran ayı sonunda yaptığı açıklamada, 1 Temmuz 2012-30 Eylül 2012 tarihleri arasında kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadığını bildirmişti.
Buna göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk Lirası için yüzde 2,34, aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk Lirası için yüzde 2,84 olarak devam etmişti.
Merkez Bankası’nın rakamları dikkate alındığında yüksek faiz uyguladığı öne sürülen söz konusu bankanın, müşterilerinin kredi kartlarına kanunların dışında 2 kattan fazla faiz işlettiği iddia edildi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı ekstrelerinde mevzuata aykırı uygulamalar söz konusu olduğunu söyledi.
Kredi kartı borçlarına uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının üst limitlerinin her 3 ayda bir Merkez Bankası tarafından açıklandığını dile getiren Kaya, şöyle konuştu:
”Bankalar bu oranın altında faiz uygulayabilir, ancak üstüne çıkamaz. Halen geçerli olan faiz oranlarını Merkez Bankası haziran ayı sonunda açıkladı. Buna rağmen bir bankanın kredi kartı ekstrelerinde ise bu oranlar yüzde 5,25 ve yüzde 6,82 olarak uygulanmıştır. 5464 Sayılı Kanun’un 26. maddesi ile bankaların uygulayabileceği üst faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından duyurulacağı ve bankaların da buna uyması gerektiği hüküm altına alınmış olmasına rağmen bankalar keyfi uygulama yaparak hukuk kurallarını çiğnemektedir. Ancak mevcut aykırılığa uygulanacak cezai yaptırımın olmayışı bankaları keyfi uygulamalara itmektedir. Bu nedenle tüm tüketiciler kredi kartı ekstrelerini incelemeli, mevcut orandan yüksek faiz hesaplanmış ise itiraz etmelidir.”
”Gerekli mercilere şikayetler yapılacaktır”
Kaya, BDDK’nın çıkardığı yönetmeliğe göre kredi kartı asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olmaması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
”Buna rağmen banka, yine hukuk tanımazlık yaparak asgari ödeme oranını yüzde 10’a çekmiştir. Bankanın her iki aykırılıkla sağlamak istediği, vatandaşı borçlandırmak, yüksek faizle gelirini artırmaktır. Ancak daha da üzücü olanı borcu ödenemez hale getirerek tüketicinin hayatına ipotek koymak ve her şeyini almak gibi üzücü sonuçlarla da karşılaşıyoruz. Kanun düzenlemelerine aykırı uygulamaları nedeniyle ilgili banka hakkında gerekli mercilere şikayetler yapılacaktır.”
AA