Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean –Trichet hafta başı yaptığı açıklamada kürsel krizde diplerin görüldüğünü yukarı doğru çıkışın başladığını söylemişti.
Bazı büyük ekonomilerde finans ve makro verilerde görülmeye başlayan düzelme hareketleri tüm dünyada resesyonda dibin görüldüğü inancını kuvvetlendirdi.
Basel’de bir araya gelen önde gelen merkez bankası yetkilileri, bazı ülkelerde büyüme görüldüğünü ve küresel ekonominin eşiği aşmak üzere olduğunu söylediler. Enflasyon riski ile baş edebilmek için merkez bankalarının uyguladıkları politikalardan çıkış stratejisi belirlemeleri gerektiği de toplantı detayları arasında yer aldı.
Küresel ekonomide iyileşme ilk olarak Çin, Fransa, İtalya ve İngiltere’ de görülmeye başladı. Kesin sonuç olarak algılanmasa da veriler global piyasalarda hisselerin değerleri geçtiğimiz hafta itibariyle yüzde 40 artış gösterdi.
Nisan ayı sonralarına baktığımızda durum biraz daha farklıydı. Dünya bankası ve finans bakanları küresel büyüme yönünde ciddi endişeler yaşıyor toparlanmanın 2010’a sarkacağını söylüyorlardı.
AMB Başkanı Trichet’nin konuşması bu konuda endişeleri azaltacak yönde oldu. "Küresel ekonomi bir eşik noktasında, bazıları ise eşik noktasını geçti " diyen Trichet, "Sürdürülebilir politikalara açılacak çıkış stratejilerinden haberdar olmak elzem. Her merkez bankasının uygun politikaya geri dönüş ve enflasyonist risklerle baş edebilmek için yolu farklıdır" dedi.
Trichet’nin toplantı sırasında kullandığı tablo ise bu çıkışın simgesi oldu. Trichet’in sunumunda kullandığı tabloda Çin, Fransa, İngiltere ve ABD’nin 2008’in başında 2009’un Mart’tın kadar olan dönemde piyasaların durumu yer aldı. ABD dışındaki üç ülkede Mart itibariyle dip seviyelerin görüldüğü yukarı yönlü ivme kazandığı ortaya çıktı.
Oluşan kanca şekli dünya ekonomilerine umut verirken OECD tarafından yapılan açıklamalarda dibin görüldüğü görüşünü güçlendirdi. Yapılan açıklamada Mart ayı itibariyle krizin hız kestiği açıklandı.