Dış kırılganlıklar baskı yaratıyor

Finans
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in resmi sitesinde yapılan açıklamada, Türkiye’de ekonomik büyümenin, son dört yıldır dışarıdan finanse edilen yerel taleple sağlandığı belirtilirken...
EMOJİLE

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in resmi sitesinde yapılan açıklamada, Türkiye’de ekonomik büyümenin, son dört yıldır dışarıdan finanse edilen yerel taleple sağlandığı belirtilirken, Moody’s’in yeni raporunda söz konusu bu durumun etkilerinin incelendiği kaydedildi.

Raporda, “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun çıkardığı sonuç ise; Türkiye’nin yabancı sermaye girişlerinden kaynaklanın volatilite nedeniyle maruz kaldığı risklerin, son dönemde jeopolitik risklerin artışı, yerel politikalardaki belirsizliklerin sürmesi ve muhtemelen Fed’in kısa vadeli faizleri artırmasının neden olacağı likidite azalması nedeniyle artış kaydetmekte olduğu yönündedir. Moody’s’e göre bu zorluklar Türkiye’nin kredi notu, banka ve finans harici şirketlerin kredi profilleri üzerinde baskı yaratıyor” değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’nin kredi notu profilinin, ekonomik büyüme ortamının, 2010-2013 döneminden daha zayıf olması zorluğuyla karşılaştığına işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

“Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca, ülkenin dış finansman ihtiyacının 2014-2015’te GSYH’nin yüzde 25’ine ulaştığı dönemde, yabancı sermaye girişinde artış olmasını güvence altına alma maliyetinin de artmasını bekliyor. Kamu finansmanı kredi açısından güçlü bir özellik olsa da Moody’s ekonomik büyümedeki yavaşlama ile yatırımcı güveninin kırılgan olmasının da bunu olumsuz etkileyebileceğine inanıyor.”

Moody’s açıklamasında, Türk bankacılık sisteminin fonlama yapısının, Türk varlıklarına olan dış iştahta volatilite yarattığı belirtilirken, bu durumun bankaların büyüme fırsatları ve karlılıkları üzerinde ağırlık yaratabileceğine işaret edildi.

Mevcut kırılganlığın bankaların son yıllardaki artan kaldıraç seviyeleri ile daha da fazlalaştığı belirtilen raporda, “Moody’s yine de bu risklerin güçlü sermaye tamponları ile hafifletildiğine dikkati çekmektedir” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, ihracat odaklı şirketlerin, liranın değerinden dolayı ihracat artışından faydalanacak olmasına rağmen, Türk şirketlerinin düşük ekonomik büyümeden olumsuz etkileneceği öngörüsünde bulunuldu

Moody’s, Türk şirketlerine ilişkin, “Enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler yatırımcı ve tüketici algısını azaltırken, reyting kuruluşu Türkiye’ye olan sermaye akışının yavaşlamasının şirketlerin sermayeye ulaşımını da azaltacağına inanmaktadır” ifadesini kullandı.