D-8’de tercihli ticaret dönemi

Finans
Gelişmekte olan 8 İslam ülkesinin bir araya geldiği D-8 teşkilatı, kurulduğu 1997’den bu yana en önemli adımını attı. D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlükte Uzun yıllardır üzerinde çalışılan ...
EMOJİLE

Gelişmekte olan 8 İslam ülkesinin bir araya geldiği D-8 teşkilatı, kurulduğu 1997’den bu yana en önemli adımını attı. D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlükte Uzun yıllardır üzerinde çalışılan Tercihli Ticaret Anlaşması Türkiye, İran, Pakistan, Malezya, Endonezya ve Nijerya arasında dün itibarıyla uygulamaya konuldu.
Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, anlaşma kapsamında D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin yüzde 8’e, yüzde 25’in üzerindeki vergilerinin yüzde 25’e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15’e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesinin öngörüldüğü bildirildi. Kapsamı sınırlı olmasına rağmen anlaşmanın “iddialı olduğu” ifade edilen açıklamada, ülkeler arasındaki ilişkilerin anlaşmanın uygulamaya konulmasıyla yeni bir ivme kazanacağı belirtildi.
TAVİZ LİSTELERİ GENİŞLETİLEBİLİR
Yenişafak’ın haberine göre açıklamada, “İş birliğinin de çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletilmesi ve derinleştirilmesi önemlidir. Bu nedenle anlaşmanın uygulanmasının hemen akabinde, taviz listelerinin genişletilmesine ve yeni alanlarda iş birliği yapılmasına yönelik girişimler başlatılabilecektir. Küresel gelişmeler paralelinde yatırımlar, kamu alımları ve hizmetlerin üzerinde çalışacak yeni konular olabileceği, bu açılımların ülkelerimize yeni pazar imkanları sağlayacağı değerlendirilmektedir” denildi.
BANGLADEŞ YÜZDE 40’I YÜKSEK BULDU MISIR ‘DÜŞÜK’ DEDİ
Teşkilatın diğer iki üyesi Mısır ve Bangladeş şimdilik anlaşmanın dışında kaldı. Mısır, vergi indirimi yapılacak ürünler için şart koşulan yüzde 40 yerlilik oranını düşük, Bangladeş ise yüksek buldu. Mısır bu oranın yüzde 50, Bangladeş ise yüzde 30 olmasını istiyor. İç prosedürlerini tamamlarlarsa Mısır ve Bangladeş daha sonra tercihli ticaret anlaşmasına dahil olabilecekler.
D-8 oluşumu pek çok konuda iş birliği öngörürken, üye ülkeler arasında tercihli ticaret sisteminin hayata geçirilmesi en somut proje oldu.
KİLOMETRE TAŞLARI

13 Mayıs 2006
Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması, uzun çalışmaların ardından D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında imzalandı.
25 Ağustos 2011
Anlaşma bu tarihte yürürlüğe girdi.
17 Şubat 2016
İslamabad’daki Ticaret Bakanları Toplantısı
sırasında, anlaşmanın 1 Temmuz 2016 itibarıyla İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konulması kararlaştırıldı.
1 Temmuz 2016
Mayıs ayında İstanbul’da toplanan danışmanların uygulanmasına dair yol haritasını kararlaştırdıkları D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması dün uygulanmaya başlandı.
D-8 TİCARETİ ÇOK ZAYIF
D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticareti yetersiz bulan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Rahmetli Erbakan Hocamız bu konu üzerinde çalışıyordu. Bu konuyla ilgili sekreterlikte başta olmak üzere Türkiye nezdinde birçok işe imza atıldı. Tüm bunlara rağmen ticaret yeterli seviyede değil. D-8 ülkeleri veya biraz daha geniş anlamlı düşünecek olursak, İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı olarak gelişen işbirliğinin hacmi oldukça az. Tercihli Ticaret Anlaşması’nın başlamış olması bizce çok iyi birşey. D-8 ülkeleri arasında olumlu ticaret hacmi yaratacağını düşünüyorum. Bu bir fırsattır. İyi bir beklenti içerisindeyim” dedi.
TERCİHL TİCARET 20 YILLIK HAYALDİ
Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı; 1997’de İstanbul’da dönemin Türkiye Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öncülük ettiği bir girişimle kuruldu. Aradan geçen 20 yıllık sürede teşkilat üyesi ülkelerin birbiriyle olan ticareti 15 milyar dolardan 122 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde D-8’in tüm dünya ile olan ticaret hacminin de yaklaşık 3 kat artarak 1,7 trilyon dolara yükseldi. Daha fazla ticari iş birliği için önemli bir kapasiteye sahip olan üye ülkelerin dün uygulanmasına başlanan Tercihli Ticaret Anlaşması’yla karşılıklı ticaretinin artması bekleniyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107