Çanakkale’de tarihi gün

Finans
Köprü hizmete girdiğinde 2023 metre uzunluğuyla, 1991 metrelik Japon Akashi Kaikyo Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun ayak açıklığına sahip köprüsü olacak. Çanakkale Deniz Savaşları zaferinin 102’inc...
EMOJİLE

Köprü hizmete girdiğinde 2023 metre uzunluğuyla, 1991 metrelik Japon Akashi Kaikyo Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun ayak açıklığına sahip köprüsü olacak. Çanakkale Deniz Savaşları zaferinin 102’inci yıldönümünde yapılacak törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım katılacak. Anadolu yakasındaki Lapseki’nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.

Star’ın haberine göre, 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandığında ‘dünyanın en uzun aralıklı köprüsü’ olacak. Trakya’dan Ege ve Akdeniz’e uzanan ulaşım hattında Çanakkale’yi Marmara Bölgesi’nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.      

ÇOKİYİ A.Ş. YAPACAK

İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığın ise Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023’ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi. ‘Dünya çapında proje’ olarak nitelendirilen köprüyü Daelim (Kore)-Limak-SK (Kore)-Yapı Merkezi OGG’nin kurduğu Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İnşaat Yatırım İşletme AŞ (ÇOKİYİ) yapacak. 

‘En’lerin köprüsü

– Otoyolun toplam uzunluğu: 352 kilometre

– Proje kapsamındaki diğer işler: 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 geçit.

– Köprünün toplam uzunluğu: 3.860

– Köprü’nün iki ayak açıklığı: 2023

– Açılış tarihi: 2023

– Toplam proje bedeli: 10.5 milyar

– Geçiş ücreti: 15 Euro+KDV