Borsanın Önlenemez Yükselişi

Finans
IMF anlaşmasına yönelik belirsizlikler arttı, faiz yükseliyor, yurtdışı piyasalar kararsız, dolar düşmüyor ama borsa yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar bile yükselişi açıklamakta zorlanıyor. İstanbul M...
EMOJİLE

IMF anlaşmasına yönelik belirsizlikler arttı, faiz yükseliyor, yurtdışı piyasalar kararsız, dolar düşmüyor ama borsa yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar bile yükselişi açıklamakta zorlanıyor.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 11 haftadır yükseliyor. Bu dönemden, yurtışı piyasalardaki iyimserliği de arkasına alan İMKB, yüzde 50’nin üzerinde değer kazandı. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faiz indirim süreci ile gerileyen piyasa faizlerinin, yüksek bankacılık kârlarının ve hepsinden önemlisi IMF anlaşmasına yönelik beklentilerin borsadaki iyimserliği desteklediğini belirtiyorlardı. Son günlerde, bu tezler birer birer çökmeye başladı. IMF anlaşmasına yönelik belirsizlik büyüdü. Anlaşmanın sonbahara kalabileceğine dair haberler çıktı. Merkez Bankası’nın son faiz indirimine rağmen, tahvil faizleri yükselmeye başladı. Dolar uluslararası piyasalarda değer kaybederken Türkiye’de 1.54’ün üzerine yükseldi. Tüm bu gelişmelere rağmen borsadaki yükseliş devam ediyor. Biz gazeteciler, borsadaki yükselişin nedenini anlayamayınca uzmanların görüşlerine başvurduk.

‘SORUN ÇIKMAZ KANISI HÂKİM’
JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci "IMF’siz devam etmeye psikolojik olarak hazırlanmaya başladık. IMF beklentisi sıcak tutuluyor. Piyasaların bu nedenle IMF’ye yönelik haberlere aşırı tepki vermediğini düşünüyorum" dedi. Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergiz Kasabalı da "’Açıkçası biz de borsadaki hareketi açıklamakta zorlanıyoruz. Ancak bir tahmin yapabiliriz. Bugünlerde yurtdışı borsalarda işler henüz tersine dönmüş değil. Bir iyimserlik var" değerlendirmesini yaptı. EFG Başekonomisti Baturalp Candemir de "Şu anda IMF anlaşması sürekli masada tutuluyor. Hâlâ anlaşmanın yapılması ihtimali var. Yurtdışı borsalardaki iyimser hava terse dönerse, etkisini burada da hissederiz" dedi.

1- IMF anlaşmasının sonbahara kalabileceği belirtiliyor. Hiç yapılmama ihtimali de var.

2- Merkez Bankası’nın son faiz indirimine rağmen tahvil faizleri yükseliyor. Tahvil faizi son 1 ayda 1 puana yakın yükseldi.

3- Dolar uluslararası piyasada değer kaybederken, Türkiye’de 1.53’ün altında kalamıyor.

4- Dünya borsaları son günlerde kararsız seyrediyor.

SONUÇ: İMKB’nin 11 haftadır devam eden yükselişi hız kesmiyor. Endeks dün yüzde 1.12 yükselerek 35.408 puandan kapandı.

DIŞARDA DEĞER KAYBEDEN DOLAR İÇERDE DİRENİYOR
Global piyasalarda dolar değer kaybediyor. Euro/dolar paritesi son bir haftada 1.35 seviyesinden 1.40’ın üzerine çıktı. Ancak paritenin dolar/Tl üzerinde etkisi olmadı. Dışarıda hızlı şekilde değer kaybeden dolar, içeride ise düşmemekte direniyor. Dolar/TL kuru 1.53’ün altında kalmakta zorlanıyor. Dolar, dün bankalararası piyasada 1.5480 TL’ye kadar yükseldi.

MERKEZ BANKASI’NIN İNDİRİMİNE RAĞMEN TAHVİL FAİZİ YÜKSELİYOR
Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık son faiz indirimine rağmen tahvil faizleri yükselmeye devam ediyor. 6 Mayıs’ta yüzde 11.66’ya kadar gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi, dün 12.47’e kadar yükseldi. Küresel krizin derinleşmeye başlaması ile birlikte Kasım ayında Merkez Bankası faiz indirimlerine başlamış ve son 7 toplantıda faizleri toplam 7.5 puan indirerrek yüzde 9.25’e çekmişti. Faiz indirimleri ikincil piyasada da etkisini göstermiş ve kriz öncesinde yüzde 25 düzeyinde olan gösterge tahvilin faizi yüzde 12’nin altına gerilemişti.

‘İNDİRİM SÜRECİNİN SONU’
Uzmanlar, Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecinin sonuna gelindiğini ve bu nedenle bir miktar kar satışının yaşandığını belirtiyorlar.