Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan ve şifa olarak da tüketilen “peygamber üzümü”, zahmetli bir hasat sürecinin ardından sofralardaki yerini alıyor.
Ağırlıklı olarak Adıyaman’ın Gölbaşı ve Besni ilçesinde yetiştirilen ve yıl boyunca özel bir bakım gerektiren peygamber üzümünün hasadı, hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı ağustos ayı ortalarında başlıyor.
Bağ makasıyla teveklerden kesilen üzüm, tanelenerek hem salkımından hem de çürüğünden ayrılıyor. Sağlam olan üzümler, bölgede “patos” olarak adlandırılan potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor. Zahmetli üretim aşamasında kadın, çocuk demeden tüm aile fertlerinin el ele vererek hummalı bir çalışmaya girdiği “peygamber üzümü” olgunlaştıktan sonra sofraya hazır hale getirilene kadar yaklaşık 10 gün el emeği istiyor.
Soğuktan koruyor
Tüm aşamalardan geçtikten sonra yaklaşık bir haftada güneşin altında kurutulan üzüm taneleri, daha sonra torbalanarak satışa hazır hale geliyor. Raf ömrü çok kısa olduğu için taze olarak il dışına gönderilemeyen üzümün hemen hemen tamamı kurutulduktan sonra satılıyor.
Gölbaşı ilçesine bağlı Belören beldesindeki çiftçilerden Mustafa Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzüm üretiminin baştan sona çok zahmetli olduğunu söyledi.
Şifa olarak da tüketilen peygamber üzümünün hem yaş hem de kuru olarak sofralarda yer aldığını belirten Çiçek, kansere karşı koruyucu özelliği bulunan üzümün soğuktan koruyarak kan yaptığını ve birçok hastalığa iyi geldiğinin belirtildiğini kaydetti.
Okullarda dağıltısın önerisi
“Besni üzümü” olarak da bilinen peygamber üzümünün her teveğinin yıl boyunca özel bir bakım gerektirdiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:
“Binbir zahmetle yetiştirdiğimiz üzümler, ağustos ortalarında şirelenmeye başlar. Bu tarihten sonra yaklaşık 40 derece sıcakta kesilen üzümler, çoğu zaman güneş altında tanelenerek çürüğünden ayıklanır. Daha sonra sergi alanında toplanan ürün burada su, potasyum ve zeytinyağı ile hazırlanan özel karışımla yağlanarak toprağa serilir. Yaklaşık bir hafta güneş altında kuruyan üzüm, torbalanarak satışa hazır hale getirilir.”
Yaklaşık 5 bin dekarlık alanda yıllık 10 bin tonluk rekolteye sahip peygamber üzümünün bu yıl 7 ila 10 lira arasında alıcı bulduğunu dile getiren Çiçek, kuru üzüm fiyatının artan maliyetlere karşın istenilen seviyede olmadığını vurguladı.
Hem fiyat hem de tanıtım anlamında destek beklediklerini aktaran Çiçek, çekirdekli kuru üzümün okullarda dağıtılması halinde pazar sıkıntısının olmayacağını sözlerine ekledi.