Best Buy, 1000 Yıllığına Geldi

Finans
Dünyanın en büyük elektronik perakendecisi Best Buy’un Uluslararası Bölümü’nün CEO’su Robert A. Willet, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında 2010 yılının ilk çeyreğine k...
EMOJİLE

Dünyanın en büyük elektronik perakendecisi Best Buy’un Uluslararası Bölümü’nün CEO’su Robert A. Willet, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında 2010 yılının ilk çeyreğine kadar İzmir, Ankara ve Bursa’da 3 mağaza açmayı planladıklarını söyledi. Willet, bu mağazaların en az 4 bin m2 olacağını dile getirdi. Best Buy’ın Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz da Türkiye’deki bütün büyük illerde olacaklarını dile getirerek inşa halindeki 76 alışveriş merkezini yakından takip ettiklerini dile getirdi. Willett, ”Avrupa’nın Çin’i” olarak nitelendirdiği Türkiye’de çok hızlı büyüyen bir pazar bulunduğunu belirterek, "Türkiye’de lokal bazı markaları alıp, diğer faaliyetlerimizi yürüttüğümüz ülkelere taşımak istiyoruz” dedi. Türkiye’ye kısa süre için gelmediklerini belirten Willet, "Buraya milenyum için geldik ve iyi bir vatandaş olmak istiyoruz. Türkiye tedarik zincirimizin de önemli bir parçası olacak. Bu topraklarda katma değer yaratmak istiyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN ÇİN’İ
Dünya genelinde 13 ülkede faaliyet gösterdiklerini ifade eden Willet, "Genellikle pazar stratejimizde ilk 1 yıl müşterileri ve onların taleplerini anlamaya çalışırız. Örneğin şu anda Meksika’da 1 mağzamız var. Türkiye’de de başta öyle olacak. Daha sonra müşterilerin beklentilerini anladıktan sonra hızlı bir biçimde büyüyeceğiz" diye konuştu. Willet şirket porföyündeki Best Buy dışındaki diğer markaların da önemli bir bölümünün Türkiye’ye getirileceğini ancak şu anda bunların zamanlamaları ile ilgili bilgi veremeyeceğini kaydetti. Best Buy’ın Avrupa açılımında, Türkiye’nin çok stratejik bir rol oynadığın ı ifade eden Willett , şöyle konuştu: "Biz Türkiye’ye kısa vadeli bakmıyoruz. O yüzden Türk toplumuna adapte olmak istiyoruz. Kuruluşlarla, derneklerle ortak olarak büyümek istiyoruz. Yatırım yapılacak bir numaralı yer olmak istiyoruz. Türkiye’de lokal bazı markaları alıp, diğer faaliyetlerimizi yürüttüğümüz ülkelere taşımak istiyoruz. Yerel işbirlikleri de bizim için çok önemli, yerel ortaklıklar yapmak isteriz. Geçerli olan makro durum nedeniyle bütün maliyetler ve ürün fiyatları düşüyor. Ancak, çalışan insanların elinde daha çok para var. Şimdi uluslararası pazara yayılmak için en iyi zaman. Türkiye’ye, Avrupa’nın Çin’i diyebiliriz, burada çok hızlı büyüyen bir pazar var”

‘2 YILDA ALTYAPIYI KURARIZ’
Willett, "Online alışveriş denildiği zaman tüketiciler kendilerini güvende hissetmek istiyor. Çağrı Merkezi, online satışlar, kataloglar gibi. Bunların hepsini bir araya getirmek istiyoruz. 2 yıl içinde de buna ulaşacağız” dedi.

Sektör her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor
2007 cirosu toplam 15,4 milyar TL (9 milyar dolar)*
2008 cirosu toplam 13,9 milyar TL (8 milyar dolar)*
Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor
2006 yılında pazar büyüklüğü 5.7 milyar dolardı
Pazar lideri Teknosa’nın 220 mağazası var
Lider Teknosa’nın payı yüzde 12 civarında
En çok satılan 3 ürün Cep telefonu, TV ve dizüstü bilgisayar
Sektördeki büyüme hızı yabancıların ilgisini çekiyor
*Tüketici Teknolojisi sektörlerinin (CE, IT, MDA, SDA, Photo, Telecom) cirosal büyüklüğü. Rakamlar GfK’dan alınmıştır.

76 AVM projesiyle de yakından ilgileniyorlar
Best Buy Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz da, Türkiye’de organizasyonel teknoloji perakendeciliği pazar payının ortalama yüzde 8 olduğunu belirterek, bu pazara 2010 ilk çeyreğine kadar 3 mağazayla gireceklerini bildirdi. Mağazalarının 3 bin 500 ile 4 bin metrekare arasında değişeceğini, her mağazada 100 – 150 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını ifade eden Kopmaz, inşa aşamasındaki 76 alış veriş merkezi (AVM) projesiyle ilgilendiklerini açıkladı.

Türkiye’deki en büyük oyuncular arasına girecek
1 – Teknosa
2 – Bimeks
3 – Vatan Bilgisayar
4 – Teknolojix
5 – Gold
6 – Hızlı Sistem
7 – Darty
8 – Media Markt
9 – Electro World
10 – Best Buy

Best Buy hoşgeldi ama fiyat düşmez
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane: "Türkiye’nin ne kadar önemli bir pazar olduğunu anlayın. Avrupa’nın en büyüğü Media Markt burada, dünyanın en büyüğü Best Buy da geldi. Best Buy’a hoşgeldin diyoruz. Meksika ve Kanada’dan sonra Türkiye’ye gelmesi çok büyük önem taşıyor. Bu bizim ne kadar büyük bir pazar yarattığımızı gösteriyor. Pazar hepimizi kaldırır. Fiyatların daha fazla düşeceğini sanmıyorum. Kampanyalarla, vergi indirimleriyle düşebileceği kadar düştü."

Rakamlarla Best Buy
Faaliyet gösterdiği ülke: 13
Çalışan: 155 bin
Toplam mağaza: 4 bin
Marka sayısı: 9
2008 cirosu: 45 milyar $

‘Adımız gibi en ucuz olacağız’
Best Buy CEO’su Robert Willet, isimlerinin anlamının ‘en iyi satın alma’ anlamına geldiğini belirterek Türkiye’de de buna uygun olarak en iyi fiyat ve servisi vereceklerini söyledi.