Başçı: Yılsonu dolar 1.92 TL olursa şaşırmayın

Finans
Başçı aynı zamanda 10 yıllık tahvil faizlerinin de yılsonunda tek haneli olmasını beklediklerini belirtti. Başçı şu anda döviz kurlarıyla ilgili hiçbir endişe duymadıklarını söyledi. Başçı’nın k...
EMOJİLE

Başçı aynı zamanda 10 yıllık tahvil faizlerinin de yılsonunda tek haneli olmasını beklediklerini belirtti. Başçı şu anda döviz kurlarıyla ilgili hiçbir endişe duymadıklarını söyledi. Başçı’nın konuşması sonrasında ise piyasalar hareketlendi. Dolar arka arkaya rekor kırarken 2.03 TL seviyesini de geçti.

Merkez Bankası Erdem Başçı Anadolu Ajansı Finans Masası’nda yaptığı açıklamada yıl sonu dolar tahminini açıkladı. Başçı doların yılsonunda 1.92 TL olacağını öne sürdü. Başçı şöyle konuştu:

“Enflasyon tahminlerimizi koruyoruz. 2014’te yüzde 5’lik patikada kalma konusunda rahatız. Enflasyon dışında büyümede yüzde 3-4 arasında bir yerde kalabiliriz. Yıl sonunda enflasyon hedefimize uygun olan kur oranı 1.92 görürsek şaşırmayalım. Bu konuda rahatız. Uzun vadeli tahvil faizlerinin yılsonunda tek haneli seviyelere düşüceğini tahmin ediyoruz. Cari açık da beklenenden iyi olacak, aşağı yönlü revizyon yapabiliriz.”

Başçı Dolar/TL kuru hakkında ise “TL’nin bu kadar zayıf olmasını gerektirecek birşey yok. Kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz. Enflasyonla ilgilibir numaralı risk kur seviyesidir. Ancak bu riski geçicidir” dedi. Başçı ayrıca faizle ilgili geri adım atmayacaklarını faizin yüzde 6,75-7,75 olacağını belirtti.

“TL’NİN DEĞERİNİ ASLANLAR GİBİ KORUYACAĞIZ”

Başçı döviz kurunun bugün yanlış yerde olduğunu belirtirken “Bunu herkes biliyor. Merkez Bankası’na Ekim sonuna kadar süre verin. Biz TL’nin değerini aslanlar gibi koruyacağız. Bunu sadece döviz silahıyla yapacağız. Faiz silahını kullanmayacağız. Türk Lirası’nı değer kazandırıcı şokları bizden bekleyin. Çok enteresan manevralar yapacağız. Faiz konusunda bizden şok beklemeyin. Faiz artışı beklemeyin, faiz sabit beklentisini bekleyin.” diye konuştu.

AA