1 Eylül’de yürürlüğe girecek yeni tebliğe göre müşteri onayı ve bilgilendirilmesi olmadan adım atılamayacak. Kurallara uymayan bankaya para cezası verilecek
Bankaların sıkça eleştirilen ücret, faiz ve komisyonlarında yeni düzenleme 1 Eylül’de başlıyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) hazırladığı bankacılık işlemlerinde müşterilerin beklentilerini dikkate alan yeni tebliği yayınlamdı. Yeni düzenlemeler müşterinin onayının alınması ve bilgilendirilmesini öngörüyor. Tebliği uygulamayan bankaya da para cezası öngörülüyor. Tebliğler, banka müşterilerinin bilgilendirilmesi, maddi unsurlardaki değişikliklerden müşterinin haberdar edilmesi ve onayının alınmasıni içeriyor. Değişikliklerin en az 30 gün önce müşteriye bildirilmesi, 15 gün içinde vazgeçme hakkı tanınması gibi konularda yeni düzenlemeler yapıldı. Bir bireysel bankacılık işlemleri sözleşmesi imzalandıktan sonra, sözleşmeye konu tüm bankacılık ürün ve hizmetleri için ayrı birer formun düzenlenmesi gerekiyor. Formlarda müşteriden tahsil edilecek faiz, ücret tutarları, geçerlilik süresi sonunda yapılacak değişikliğin tutarı ya da oranı bilgileri yer alacak. Tüm bankalar tarafından ortak olarak kullanılan bu formlar, banka ve müşteri tarafından imzalanarak bir nüshası müşteriye teslim edilecek.
HER ÜRÜNE AYRI FORM
Bir ürünün kullanılmaya başlanmasından önce, müşterinin talebinin alınması da zorunlu hale getirildi. Müşteri talebi ATM, kısa mesaj ya da telefonla da alınabilecek.
Faiz ve ücretlerdeki değişiklikler müşteriye en az 30 gün önce, etkin bir yolla bildirilecek.
Bankacılık ürününün kullanılmaya başlanmasından önce, müşterinin talebinin alınması zorunlu hale geldi.
Müşteriye herhangi bir faiz ve ücret değişikliğinde 15 gün sonrasına kadar ürünü veya hizmeti kullanmaktan vazgeçme hakkı getirildi.
Tüm bankalar tarafından ortak olarak kullanılan bu formlar, banka ve müşteri tarafından imzalanarak bir nüshası müşteriye teslim edilecek.
Bir takvim yılı içinde, ücret, masraf ve komisyonlarda yüzde 20’nin üzerinde artış öngören değişiklikler için de ayrıca talep alınması zorunlu hale geldi.
Hükümlere uymayan bankalara 2 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.
Tüm bankacılık ürün ve hizmetleri için ayrı birer form düzenlenecek.
Havale ve EFT’de işlem anından önce bilgilendirme yapılacak.
Yeni Hakem Heyetleri’nde, BDDK ve TBB üyesi bankalardan temsilciler görev alacak.
Başvurunun Hakem Heyeti’ne iletilme süresi, şikâyete konu olan işlem veya eylem gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıldan 2’ye çıkarıldı.
Sabah