Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, ani hızlanma ve duruşlar yapılan agresif sürüşte, ölçülü sürüşe göre yüzde 20 daha fazla yakıt tüketildiğini söyledi.
Özkarakaya, yaptığı açıklamada, araçların yakıt tüketiminin her geçen gün teknolojik gelişmelere paralel olarak azaldığını, bunun dışında, enerji tasarrufu bilinci ile hareket edilmesi durumunda yıllık benzin ve mazot tüketiminde daha fazla tasarruf sağlanabileceğini belirtti.
Genel olarak araba kullanımında kat edilen mesafenin yaklaşık üçte birinin işe gidip gelirken yapıldığını ifade eden Özkarakaya, ”Eşiniz, komşunuz ya da aynı güzergahta bulunan arkadaşlarınızla işe aynı araçla giderseniz, enerji tüketiminiz büyük ölçüde azalacaktır. Yine toplu taşıma araçları kullanılarak veya yürüyerek, bisiklete binerek de hem sağlıklı kalmış hem de enerji tasarruf yapmış olursunuz” dedi.
Tasarruf için yapılması gerekenler
Özkarakaya sürücülere daha az yakıt tüketimi için şu tavsiyelerde bulundu.
-Hız limitlerine uyunuz. Limite uymak hem yüzde 20 enerji tasarrufu sağlar hem de güven içinde gidersiniz.
-Motoru yüksek devirde kullanmayın ve vitesi motor devrine uygun seviyeye alın.
-Kalkışlarda, sürüş sırasında ve vites değiştirirken ani gaz vermeyin. Ani hızlanma ve duruşlar yapılan agresif sürüşte, ölçülü sürüşe göre yüzde 20 daha fazla yakıt tüketiliyor.
-Özellikle şehir içinde çok sert gaz ve fren kullanımından kaçının. Daha az yakıt tüketimi için, hızlanırken gaz pedalına yavaş yavaş basın.
-Yolda kavisler çizmeden düz bir şekilde ilerleyin, zorunlu olmayan durup kalkışlardan kaçının. Önünüzdeki trafiğin yavaşladığını veya kırmızı ışığı görünce ayağınızı gazdan çekin.
-Hareket halindeyken aracın penceresi kapalı olmalı ya da hava değişimini sağlayacak kadar açılması, azımsanamayacak ölçüde yakıt tasarrufu sağlar.
-Aracın bakımı zamanında yaptırılmalı. Uygun şekilde bakımı yapılmayan her bir parça yakıt tüketimini artırır
-Otomobilin yakıt verimliliğinde lastik kullanımı da önemlidir. Mevsime ve yol şartlarına göre uygun lastik kullanımının yakıt tüketimini yüzde 5-10 arasında etkiler.