“Asgari Ücrete Mecburen Evet Dedik”

Finans
Asgari ücret netleşti ancak gündeme damgasını İşveren heyeti Başkanı TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk’un, "ısrar üzerine evet dedik" açıklaması vurdu… 2012 yılında ...
EMOJİLE

Asgari ücret netleşti ancak gündeme damgasını İşveren heyeti Başkanı TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk’un, "ısrar üzerine evet dedik" açıklaması vurdu…

2012 yılında uygulanacak asgari ücret şöyle belirlendi;

16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt ilk 6 ay için 886,50 TL, ikinci 6 ay için 940,50 TL. Net ücret ilk 6 ay için 701,14, ikinci 6 ay için 739,80 TL."

Asgari ücret ilk altı 6 ay için 5.91, ikinci 6 ay için yüzde 6.09 arttı. 2012’deki yılık artış yüzde 12.37 oldu.

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için yaklaşık brüt 837, net 659 lira, 16 yaşından küçükler için brüt 715, net 572 lira olarak uygulanıyor.

”Bakan, ısrarcı tutumunu sürdürünce ‘evet’ demek zorunda kaldık"

İşçi heyeti başkanı Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücret mevzuatına ilişkin çalıştayın şubat ve mart ayında yapılacağını söyledi.

Asgari ücret görüşmelerinde işverenin ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için de yüzde 2.2 zam istediğini ifade eden Ağar, ”Bu varılan rakam çok iyi bir rakam değil ama oranlarda yüzde yüz artış var. Biz bu artışı mücadele vererek sağladık. Sonuç oy birliğiyle imzalandı. TÜRK-İŞ muhalefet şerhi koysaydı bu artış olmazdı” dedi.

İşveren heyeti Başkanı TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk da İstanbul’dan 200 kilometre uzaklıkta olan Bulgaristan’da asgari ücretin yaklaşık 300 lira olduğunu belirterek, ”Bakan, bu artışı tarafları uzlaştırarak yapmak için bir yerde baskı uygulayarak, ısrarcı tutumunu sürdürünce ‘evet’ demek zorunda kaldık. Bir yerde rızamızla ‘evet’ dedik ama düşündüğümüz rakam bu değildi. İnşallah açıklanan asgari ücret, Türkiye’de asgari ücretle ve üstündeki bir ücretle çalışan insanların işlerini korumada yarar sağlar” dedi.

Konuk, asgari ücrete yapılan artışın hükümetin işçiye yeni yıl hediyesi olduğunu kaydetti.

AAi.