65 milyon lira zarar var ama önlem yok

Finans
Sayıştay raporlarına göre, geçen yıl 878 bin yabancı plakalı araç, köprü ve otoyollardan geçerken ödemesi gereken 64 milyon 500 bin lirayı ödemeden yurtdışına çıktı. Önlem alınmamasını eleştirenCHP Ni...
EMOJİLE

Sayıştay raporlarına göre, geçen yıl 878 bin yabancı plakalı araç, köprü ve otoyollardan geçerken ödemesi gereken 64 milyon 500 bin lirayı ödemeden yurtdışına çıktı. Önlem alınmamasını eleştirenCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köprü ve otoyollar yabancı araçlar için yolgeçen hanı gibi!” açıklaması yaptı.

 

Sayıştay raporlarına göre, 2017 yılında Otomatik Geçiş Sistemi’nden (OGS) 365 bin 334 yabancı plakalı araç ödemesi gereken 20 milyon 765 bin 845 lirayı, Hızlı Geçiş Sistemi’nden (HGS) ise 512 bin 868 yabancı plakalı araç ödemesi gereken 43 milyon 802 bin 893 lirayı ödemeden yurtdışına çıktı. Buna göre, toplamda 878 bin 202 yabancı plakalı aracın ödemesi gereken 64 milyon 568 bin 738 lirayı ödemeden yurtdışına çıktığı tespit edildi.

Milyonlarca liralık kayıp
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Yabancı plakalı araçlar ücret ödemeden köprü ve otoyollardan geçip yurtdışına çıkıyor. Uyarılara rağmen ilgili kurumlar yıllardır bu konuda bir önlem alamıyor. 2015 yılında bu bağlamda yasal düzenleme yapıldı. Milyonlarca lira kayba neden olan bu kaçak geçişlere önlem alınamaması anlaşılır gibi değil. Yapılacak denen çalışmalar neden yıllardır tamamlanmaz, köprü ve otoyolda kaçak geçiş yapan araçlardan neden gümrük çıkışı tahsilat sağlanmaz, yabancı plakalı araç otoyol ve köprüyü bedelsiz neden geçer? Köprü ve otoyollarımız yabancı plakalı araçlar için adeta yolgeçen hanına dönmüş.”

‘Önlem aldık’ denmişti
Konuyla ilgili geçen yıl dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’a soru önergesi verdiğini de hatırlatan Gürer, “Sayın Bakan önergemize verdiği yanıtta yürürlüğe giren yönetmelikten bahsetmiş ve tahsilatın yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına başlandığını bildirmişti. Arslan ayrıca, otoyol ve boğaz köprülerinden ücret ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araç sürücülerinden geçiş ücretlerinin ve idari para cezalarının tahsili için 15 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren kanunla yasal düzenleme yapıldığını ifade etmişti. Ancak Sayıştay raporlarına yansıyan rakamlara göre, hâlâ bu işlemler başlamamış” ifadelerini kullandı.

***

Yasa ne diyor?

Hükümet, otoyol ve boğaz köprülerinden ücret ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araç sürücülerinden geçiş ücretlerinin ve idari para cezalarının tahsili için 15 Nisan 2015’te yasa çıkarmış, yasaya ilişkin yönetmelik ise 17 Şubat 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen yabancı plakalı araçlara geçiş ücretinin yanı sıra, bu ücretin 10 katı tutarında idari para cezası verilmesi gerekiyor. Ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere ise idari para cezası uygulanmıyor. Gerekli ödemenin yapılmaması durumunda aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor.

***

Ödemesiz geçişler kaydedilmemiş

Sayıştay raporuna göre, 2017 yılında HGS ve OGS’den toplam 19 milyon 951 bin 310 adet ‘kaçak geçiş’ gerçekleşti. Raporda, bu ‘kaçak geçişlerin’ 107 milyon 822 bin 552 liralık bedeline ilişkin gelir tahakkuk kaydı yapılmadığı ve mali tablolarda buna yer verilmediği belirtildi. CHP Milletvekili Gürer, “Bu durum kurala uyanın yakasına yapışan, uymayanı ise seyreden bir anlayışın yansıması” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Kaynak:Birgün