2B’ye Nasıl Başvuracaksınız?

Finans
Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin kanun çıktı. Devletin 25 milyar liralık gelir beklediği arazilerin bulunduğu ilçelerde hazırlıklar başladı. İl ve ilçele...
EMOJİLE

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin kanun çıktı. Devletin 25 milyar liralık gelir beklediği arazilerin bulunduğu ilçelerde hazırlıklar başladı. İl ve ilçelerde kaymakamlık bünyesinde başvuru ofisleri kuruldu. Vatandaşlar üç ay içinde başvuruda bulunabilecek. İlk başvuruda herhangi bir ödeme ve satış işlemi yapılmayacak. Başvuru sahipleri ada-parsel ve kimlik bilgilerini içeren matbu formu doldurup nüfus cüzdanıyla birlikte başvuru ofislerine gidecek, ardından da vatandaşların dilekçeleri incelenecek.

6 AYDA CEVAPLANACAK

Milli Emlak Genel Müdürlüğü incelemeler sonucunda rayiç bedeller üzerinden arsa fiyatını ve vatandaşın ödeyeceği tutarı belirleyecek. Ödeme tutarı belirlenirken Milli Emlak’taki rayiç bedellerle beyan edilen arazinin metrekaresi çarpılacak. Başvurular 6 ay içerisinde cevaplandırılacak. Daha sonra vatandaşlar kamu bankalarına arsa bedellerini yatıracak. Daha sonra bankadan alınacak dekont, nüfus cüzdanı, kanuni mirasçıların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesinin onaylı örneği, tüzel kişiler için imza sirkülerini gösterir yetki belgeleriyle başvurup tapularını alabilecekler.

SIRAYLA ALINACAK

Birçok ilde başvurular esnasında yoğunluk yaşanmaması ve vatandaşların kuyruklarda bekletilmemesi amacıyla ayrı ayrı başvuru tarihleri belirlenecek. Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’i kadar olacak. Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10’u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.

PEŞİN ÖDEYENE İNDİRİM

Peşin ödemelerde yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacak. Başvuru sahipleri, satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin, dışında olan yerler için bin lira başvuru bedeli ödeyecek. Ödemeyi 3 yıl içinde 2 kereden fazla aksatanların hakkı kaybolacak. Kanundan önce düzenlenen güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları kapsamında kalan taşınmazların satış işlemleri, 1 Mayıs 2010’dan itibaren tespit edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacak.

Sabah