29 Bin Kadın Böyle İş Sahibi Oldu

Finans
Ülkede 29 bin yoksul kadına kredi vererek iş sahibi olmalarına imkan sağlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı‘nın bunun için 38 milyon lira kaynak kullandırdığı bildirildi. Türkiye İsrafı Önleme Vak...
EMOJİLE

Ülkede 29 bin yoksul kadına kredi vererek iş sahibi olmalarına imkan sağlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı‘nın bunun için 38 milyon lira kaynak kullandırdığı bildirildi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, tamamı yoksul ev hanımlarına verilen bir kredi şekli olan mikro kredinin dünyadaki öncüsünün Prof. Dr. Muhammed Yunus olduğunu, 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’nü de alan Yunus’un bu projesinin dünyada Türkiye dahil 175 ülkede uygulandığını belirtti.

Projenin Türkiye’de ilk defa uygulanmasına 2003 yılında başlandığını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
”İlk uygulama çeklerini Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği bu proje, şu anda 33 kentteki 52 mikro kredi şubesinde başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Hedefimiz 2010 yılı sonuna kadar bütün kentlerimizde uygulanmasını sağlamaktır. İlk başta bu projenin ülkemizde başarılı olamayacağını söyleyenler de olmuştur. Ancak, bugün 29 bin yoksul kadınımız, kredi verilerek iş sahibi yaptırılmıştır. Bu kişilere verilen ve geri dönüşüm oranları yüz 100 olan kredilerin toplamı 38 milyon liradan fazla.”

Öztürk, projenin gelişmesine ve ev hanımlarına umut kaynağı olmasına, valiler, belediye başkanları ve hayırsever iş adamlarının önemli katkıları olduğunu anlattı.

YOKSULLUĞUN OLMADIĞI BİR ESKİŞEHİR İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bütün valiliklerin, mikro kredi projesine İl Özel İdaresi Kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde finansman katkısı yapabildiğini ifade eden Öztürk, ”AK Parti Eskişehir Milletvekili olarak seçilmemin ardından kentte hayata geçirilen mikro kredi projesinde, Eskişehir Valiliği ve Odunpazarı İlçe Belediyesinin destekleriyle kısa zamanda önemli mesafeler alındı” diye konuştu.

Yoksulluğun olmadığı bir Eskişehir için çalışmalar yürüttüklerini belirten Öztürk, ”Yoksulların hibe yardımı yerine, kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunup onurlu bir şekilde yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalarını sağlamak amacıyla Eskişehir’de Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde iki mikro kredi şubesi faaliyet göstermektedir” dedi.
Nedim Öztürk, şunları söyledi: ”Her iki şube aracılığıyla kentteki 1500 kişiye teminat, kefalet ve icra süreçleri uygulanmadan, tamamen güvene dayalı olarak 1 milyon 177 bin lira kredi verildi. Vadesi gelen kredilerde geri dönüş oranı yüzde 100’dür. Eskişehir’deki iki mikro kredi şubesinin faaliyetleri için İl Özel İdaresi Kanunu çerçevesinde yapılan protokol ile İl Özel İdareden 157 bin lira kaynak aktarıldı. Bağışlardan da 100 bin lira sağlandı. Finansmanın geri kalan kısmını Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verdi.”